Ételallergia?

Ételallergia (Ige közvetítette allergia)

Egy olyan betegség az e havi témánk, ami sajnos egyre több gyereket, felnőttet érint.

Az ételallergia egy hibás válaszreakciója az immunrendszernek, mely olyankor lép fel, ha az védekező rendszerünk veszélyesnek ítél meg, tévesen valamilyen ételösszetevőt- leggyakrabban valamilyen fehérjét. Ilyen allergia például tojás, kagyló, hal, tej, mogyoró.. stb.

A csecsemőkori ételallergiák oka az újszülött éretlen, vagyis túlzott áteresztőképességű bélhámrendszere. Ezért nagyon fontos, hogy már csecsemőkorban megalapozzuk a jól működő bélrendszer kialakulását. Megfelelő anyatejes táplálás esetén ez ki is alakul magától. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél inkább az adalékanyagok, ételszínezékek, tartósítószerek, egyes gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása okozza az érzékenységet.

Ha a bélbaktériumok minőségi és mennyiségi összetétele megváltozik, akkor a bélrendszerben zavar alakul ki: módosulhatnak a lebontási és felszívódási viszonyok, a bélfal áteresztőképessége (ezzel utat készítve az allergiás mechanizmusoknak).
A megnövekedett áteresztőképességű bélfal átengedi a nagyobb molekulatömegű fehérjéket, melyek a hám alatti rétegbe kerülve immunológiai folyamatokat indítanak el.
Így fordulhat elő, hogy a beteg egyik napról a másikra az addig fogyasztott élelmiszereket már nem tudja panaszmentesen elfogyasztani. (1)

A bélrendszer karbantartása nagyon fontos, ahogy azt a böjt alkalmával is kifejtettük. Immunrendszerünk erősítését csak egy úton tudjuk biztosítani, ha a bélrendszert megerősítjük. Ezt tehetjük, böjtöléssel, probiotikumokkal, helyes táplálkozással.

A legtöbb betegség kiindulása a bélrendszerből történik- a rossz bélflóra összetétel, bélsárpangás..stb. legyengíti az immunrendszert, ezáltal fogékonyabbak leszünk az egyes betegségekre.

Az egyes allergiák tünetei eltérnek egymástól- általános tünetek lehetnek:

  • bőrkiütés (az ételhez érve, vagy azt elfogyasztva)-csalánkiütés
  • bizsergés, viszketés a szájüregben, orrüregben
  • gyomor, bélrendszeri tünetek (hasmenés, görcs)
  • súlyos esetekben- duzzanat az arcon, szemen, nyelven, garatban
  • astma
  • anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb esetben lép fel)

Az ilyen típusú allergiák gyógyítása az alkotóelem elkerülésével történik. Teljesen ki kell zárni az étkezésből a problémát okozó alkotóelemet!!

Nagyon oda kell figyelni az élelmiszerek választásánál, hiszen egyes alkotóelemek nem csak önállóan fordulnak elő a piacon, hanem dúsító eszközként is akár (tejpor nagyon sok virsli fajtánál előfordul, szója- a szalámik nagy részében, – mustár- nagyon sok felvágottat ezzel egészítenek ki). A élelmiszerek címkéit folyamatosan figyelni kell!!

Mi is az a keresztreakció?

A keresztreakció akkor jön létre, ha két vagy több allergénnek hasonló fehérje alkotórészét az immunrendszer rosszul ismeri fel. Így egy bizonyos fehérjére allergiás személy olyan allergénre is allergiás választ adhat, ami ez idáig nem okozott problémát.

Keresztreakciók:

Allergének     Alllergiás tünetet kiváltók                
Pollenek    

görögdinnye, üröm, dió, gyömbér, fahéj fokhagyma, kamilla

               
Feketeüröm     petrezselyem                
Virágpor     kivi, mandula, ánizs, curry                
Gabonaliszt     szója                
Nyír     burgonya, sárgarépa, alma, mogyoró, zeller                
Dió     szója, gabonaliszt                
Sárgarépa     uborka, petrezselyem, paradicsom, zeller                
Földimogyoró     babfélék, tamarind, szenna                
Méz     tamarind                
Babfélék     földimogyoró, szentjánoskenyér, mézga                
Szója     szentjánoskenyér                
Növényi gumik     földimogyoró, szentjánoskenyér, mézga                
Tamarind     földimogyoró, mézga                
Növényi hashajtók     földimogyoró, mézga                
Szentjánoskenyér     szenna, mézga                
Latex     gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi                

 

forrás:allergiainfo.hu