Ételintolarencia- orvoshoz forduljak?

Nem ritka, hogy évek óta tartó, gyógyszeres kezelésekre nem reagáló emésztési panaszok gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, olykor fejfájás vagy nem múló bőrpanaszok, ekcéma, elhízás vagy kóros soványság – miatt kerülnek a páciensek gasztroenterológushoz, ahol kiderül: ételintolerancia a kiváltó ok, s a tünetek gyógyszer nélkül, célzott diétával megszüntethetők. Sokszor a háziorvosok és a szakorvosok sem gondolnak rá: ha nincs szervi elváltozás, ételintolerancia is magyarázhatja a kínzó, makacs tüneteket.

Előfordul, hogy évekig nem jut eszébe senkinek, hogy az étrendjének összetevőit sejtse a kínzó
emésztési vagy bélpanaszai mögött, ezért marokszámra szedi a tüneteket ideig-óráig elnyomó
gyógyszereket, s közben nem keresik meg a háttérben húzódó valódi okot. A betegek gyakran
hosszú időn át próbálkoznak puffadásgátlókkal, görcsoldókkal, hasfogókkal vagy hashajtókkal,
pedig lehetséges, hogy csak egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendjükből, s a panaszaik
maguktól elmúlnának – számol be dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus klinikai főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja a mindennapi betegellátásban szerzett tapasztalatairól. Az ételintolerancia alattomos betegség: az ételallergiától eltérően nem rögtön a szervezet számára nem kívánatos étel elfogyasztása után okoz panaszokat, hanem később, ezért a mindennapokban nehéz az ok-okozati összefüggést felfedezni. Az ételérzékenység gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, az emésztési panaszok mellett fejfájást, ekcémát, krónikus pattanásosságot, fáradékonyságot, figyelemzavart is kiválthat – magyarázza Takáts Alajos. Hangsúlyozza: a kivizsgálás során először a szervi elváltozások gyanúját kell kizárni, ám ha látszólag nincs semmilyen betegség, ami magyarázhatná a tüneteket, gondolni kell az étrendre is.

A részletes, több mint kétszázféle alapanyagról komplex képet adó laboratóriumi ételintolerancia
vizsgálatok tapasztalata szerint leggyakrabban egyes gabonafélék, a tej vagy a tojás egyes összetevői okoznak ételintoleranciát, míg a húsok ritkábban váltanak ki ételérzékenységet.
Vannak olyan betegek is, akiknek valamelyik zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert nem bírja az emésztőrendszerük: ismerünk például olyan esetet is, amikor a kakaó, a fahéj vagy más gyakran
használt konyhai fűszer okozott gondokat, s korábban fel sem merült a betegben, hogy ez áll
a háttérben, s ezek elhagyásával ilyen könnyen megszabadulhat a panaszaitól. Természetesen
előfordul az is, hogy egyszerre többféle alapanyag okoz gondot, esetleg az ételintolerancia együtt
jár ételallergiával vagy más gasztroenterológiai betegséggel is.

Ezekben az esetekben nagy kihívás  úgy összeállítani az étrendet, hogy a páciens egyrészt elkerülhesse a panaszokat, másrészt ne
alakuljanak ki hiánybetegségek, ne váljon a táplálkozása egyoldalúvá, s élvezetes is maradjon. Ilyen
összetett esetekben érdemes dietetikus segítségét is kérni, aki tapasztalata révén hasznos útmutatást
tud adni arról, hogy melyik alapanyag mivel váltható ki – tanácsolja Takáts Alajos.