Nem ritka, hogy évek óta tartó, gyógyszeres kezelésekre nem reagáló emésztési panaszok gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, olykor fejfájás vagy nem múló bőrpanaszok, ekcéma, elhízás vagy kóros soványság – miatt kerülnek a páciensek gasztroenterológushoz, ahol kiderül: ételintolerancia a kiváltó ok, s a tünetek gyógyszer nélkül, célzott diétával megszüntethetők. Sokszor a háziorvosok és a szakorvosok sem gondolnak rá: ha nincs szervi elváltozás, ételintolerancia is magyarázhatja a kínzó, makacs tüneteket.
Előfordul, hogy évekig nem jut eszébe senkinek, hogy az étrendjének összetevőit sejtse a kínzó
emésztési vagy bélpanaszai mögött, ezért marokszámra szedi a tüneteket ideig-óráig elnyomó
gyógyszereket, s közben nem keresik meg a háttérben húzódó valódi okot. A betegek gyakran
hosszú időn át próbálkoznak puffadásgátlókkal, görcsoldókkal, hasfogókkal vagy hashajtókkal,
pedig lehetséges, hogy csak egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendjükből, s a panaszaik
maguktól elmúlnának – számol be dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus klinikai főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja a mindennapi betegellátásban szerzett tapasztalatairól. Az ételintolerancia alattomos betegség: az ételallergiától eltérően nem rögtön a szervezet számára nem kívánatos étel elfogyasztása után okoz panaszokat, hanem később, ezért a mindennapokban nehéz az ok-okozati összefüggést felfedezni. Az ételérzékenység gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, az emésztési panaszok mellett fejfájást, ekcémát, krónikus pattanásosságot, fáradékonyságot, figyelemzavart is kiválthat – magyarázza Takáts Alajos. Hangsúlyozza: a kivizsgálás során először a szervi elváltozások gyanúját kell kizárni, ám ha látszólag nincs semmilyen betegség, ami magyarázhatná a tüneteket, gondolni kell az étrendre is.A részletes, több mint kétszázféle alapanyagról komplex képet adó laboratóriumi ételintolerancia
vizsgálatok tapasztalata szerint leggyakrabban egyes gabonafélék, a tej vagy a tojás egyes összetevői okoznak ételintoleranciát, míg a húsok ritkábban váltanak ki ételérzékenységet.
Vannak olyan betegek is, akiknek valamelyik zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert nem bírja az emésztőrendszerük: ismerünk például olyan esetet is, amikor a kakaó, a fahéj vagy más gyakran
használt konyhai fűszer okozott gondokat, s korábban fel sem merült a betegben, hogy ez áll
a háttérben, s ezek elhagyásával ilyen könnyen megszabadulhat a panaszaitól. Természetesen
előfordul az is, hogy egyszerre többféle alapanyag okoz gondot, esetleg az ételintolerancia együtt
jár ételallergiával vagy más gasztroenterológiai betegséggel is.Ezekben az esetekben nagy kihívás úgy összeállítani az étrendet, hogy a páciens egyrészt elkerülhesse a panaszokat, másrészt ne
alakuljanak ki hiánybetegségek, ne váljon a táplálkozása egyoldalúvá, s élvezetes is maradjon. Ilyen
összetett esetekben érdemes dietetikus segítségét is kérni, aki tapasztalata révén hasznos útmutatást
tud adni arról, hogy melyik alapanyag mivel váltható ki – tanácsolja Takáts Alajos.
