Futni jó! Mi segítünk, hogy csináld!

Ma már mindenki fut?

A futás a világ egyik legnépszerűbb sportja, ennek pedig legfőbb oka az, hogy bárhol, bármikor lehet csinálni. A népszerűsége mellett a futás a kezdetektől fogva létezik, hiszen már az ősember is futott az élelemért, vagy épp az állatok elől. A futás nagyon pozitívan hat a testre: javítja az állóképességet, edzi a szívet, az érrendszert, a keringést, serkenti az anyagcserét, az egész testet átfogóan megdolgoztatja, emellett jó közérzetet biztosít. Szinte mindenki képes futni, lassan, gyorsan, komótosan- bárhogy jó, csak egészséges legyen. A legfontosabb, főleg a hölgyeknek, hogy jól megválasztott pulzussal még a fogyókúrát is tudjuk segíteni! 

Hogyan kezdjünk rendszeresen futni?

A futás is épp olyan, mint bármely más mozgásforma: fontos a fokozatosság elve. Mindegy, hogy kezdő vagy, esetleg újrakezdő, semmiképp se hosszú kilométerekkel kezdj neki az edzésnek, mert egy esetleges, a túlterhelés miatt elszenvedett sérülés megint jó időre elveszi majd a kedved a mozgástól.

Ha pedig visszatérő futó vagy, akkor valószínűleg hamarabb tudod majd teljesíteni a nagyobb távokat is, de fontos, hogy te se úgy térj vissza a futáshoz, mintha a kimaradt pár hónap vagy év nem is lett volna.

A fokozatosság elve itt is él. Eleinte időben 35-45 perc kocogás, minél lassabban. Ha már stabilan megállás nélkül tudunk ennyi időt futni, emelhetünk. Vagy az időn, vagy a sebességen. Fontos, hogy 3 hetente emeljünk, ne gyakrabban. Heti 2-3 edzés minimum kell, hogy az edzettségi szintet elérjük. 

Mire figyeljünk oda még? 

Fontos, hogy megfelelő cipőben fussunk. Ha egy rosszul megválasztott cipőben próbálunk hosszú ideig terhelni, az súlyos károsodást okozhat a térd, láb, derék ízületeinkben. Hogy milyen a megfelelő cipő? Az egyes futóboltokban erre már kifejezett megoldásokat nyújtanak- hallgass a szakemberekre!

Forrás: www.spartaivitamin.hu