Az allergia

Korunk egyik legelterjedtebb betegsége az allergia, hazánkban jelenleg minden harmadik ember érintett. Allergiáról akkor beszélünk, amikor egyébként ártalmatlan anyagokra (mint a virágpor, állatszőr, vagy bizonyos ételek) a szervezet túlérzékenyen, felfokozott immunműködéssel reagál, és ezzel gyulladásos reakciót, illetve bizonyos szervek működészavarát okozza.

Tehát pont az immunrendszerünk, fő „védelmi rendszerünk” fordul ellenünk, és betegít meg minket, ezért nagyon nehéz megértenünk, elfogadnunk ezt a betegséget. Kialakulását több tényező együttes hatása idézheti elő: kutatók szerint a veleszületett hajlam mellett a tünetek megjelenésében a környezeti hatások, a stressz, valamint lelki és szociális tényezők játszanak jelentős szerepet. Mivel a betegség jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, az orvosi kezelés a tünetek enyhítését vagy megszüntetését célozza meg, az életminőség javítása érdekében, illetve életmódbeli változtatásokat javasol.
A pszichológus nem az egyes tünetek, szervek szintjén kezeli a betegséget, hanem a teljes emberre és kapcsolatrendszerére koncentrálva keresi a tünetek mögötti lehetséges okokat, s próbálja páciensével együtt megérteni, feltárni, az mit akar tüneteivel „elmondani” környezete számára.

Ugyanis bizonyos lelki konfliktusok, problémák szimbolikusan megjelenhetnek testi tünetekben főként olyan személyeknél, akik érzéseiket, indulataikat nehezen fejezik ki, konfliktuskerülők, vagy érzelmileg erősen függő kapcsolatban vannak másokkal. Persze nem mindig jutunk olyan egyszerű összefüggésekhez, mint annak a nikkel-allergiás német hölgynek az esetében, akinek a férjét történetesen Nickel-nek hívták…

Ráadásul sokszor nehéz elfogadnunk, hogy betegségünk kialakulásában személyesen is felelősek lehetünk, s magunk is sokat tehetünk gyógyulásunkért ha önismeretünket fejlesztjük, s nem csak a gyógyszerekre, „csodaszerekre”, és más, „kívülről jövő” megoldásokra építünk.
Az ilyen, pszichoszomatikusnak (lelki/testi) nevezett betegségek esetében gyakran a nonverbális terápiák hatékonyak, vagyis olyan, főként csoportos foglalkozások, ahol a szavakkal szemben a testi, illetve művészi kifejezésmód (pl. tánc, ének, zene, mozgás, agyagozás, festés, stb.) kerül előtérbe. Szintén hatékonyak a relaxációt és a képzelet erejét mozgósító módszerek: a hipnózis, autogén tréning, fókuszolás, agykontroll – hogy csak a legismertebbeket említsük. Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő módszere a családterápia: itt az egész család (vagy pár) vesz részt terápián, s a nem az egyén, hiszen a probléma gyakran a család működésében, kommunikációjában keresendő, s ha arra közösen megoldást találnak, akkor a beteg, aki tünetekkel jelezte a problémát – meggyógyulhat.