Laktózérzékenység gyermekkorban

A tejcukor-érzékenység (azaz a laktózérzékenység) közel 3 millió embert érint hazánkban. Előfordulása sajnos a felnőttek mellett a gyermekeknél sem számít ritkának. A laktózérzékenység mögött a szervezetben a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll. Mit lehet tenni, ha a gyermek tejcukor-érzékeny?

A laktózintolerancia (fontos, hogy nem összetévesztendő a tejfehérje érzékenységgel) kialakulásáért a laktáz enzim hiánya a felelős. A szervezet a saját laktáz enzim hiányában nem képes lebontani a szervezetbe kerülő tejcukrot (azaz a laktózt), így a normál esetben a vékonybélben lebomló és felszívódó tejcukor ebben az esetben bekerül a vastagbélbe, ahol így gázok és zsírsavak képződnek – ezzel okozva a laktózérzékenyeknek a jól ismert puffadást, hasmenést, hasi görcsöket.

Miért alakulhat ki már gyermekkorban?

Ha az érzékenység gyermekeknél lép fel, három „fajtája” lehet:

  • az első (ami ritka), ha a gyermek egy hibás gén miatt veleszületett érzékenységben szenved. (Ennek megállapítása és kezelése csak szakorvos bevonásával történhet, tilos otthoni diétát vagy gyógymódot alkalmazni!)
  • második, a primer laktózintolerancia – ahol az évek alatt folyamatosan csökken a laktáz enzim termelés.
  • A harmadik a szekunder tejcukor-érzékenység – amelyért valamilyen bélrendszeri probléma lehet felelős (pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység, IBS stb.).

Mit tehetünk?

A laktózérzékenység tünetei speciális étkezéssel elkerülhetők. Ebben az esetben kerülni kell a laktóz tartalmú ételeket és italokat, illetve használhatók speciális laktáz enzim tartalmú tabletták és cseppek is – ezeket étkezés előtt kell alkalmazni. Emellett, ma már számos laktózmentesített tejtermék is kapható, de a laktóz teljes kizárása a táplálkozásból, különösen a kereskedelemben kapható összetett élelmiszerek miatt igen nehéz feladat.

A laktózérzékenység esetében érdemes lehet probiotikus kúrát alkalmazni. A probiotikus baktériumok ugyanis helyreállítják a bélflórát, melynek tagjai „elfogyasztják” a vastagbélbe kerülő laktózt – ezáltal segíthetnek a tünetek csökkentésében. Nagyon fontos, hogy minden esetben „bélazonos” baktériumot tartalmazó probiotikumot használjunk (Lactobacillusok, Bifidobaktériumok), ugyanis ezek képesek a vastagbélbe eljutni és megtelepedni – hosszabb távon is segítve az emésztést.