Hagyományos marhapörkölt

Hozzávalók 4 személyre:

6o -80 dkg marhahús /lábszár, lapocka/

2 nagyfej vöröshagyma

2 -3 gerezd fokhagyma

3 evőkanál olaj, vagy 2 evőkanál zsír

1 db babérlevél

1 paradicsom

2 db paprika, az egyik lehet csípős / télen száraz csöves paprika /

2 kávéskanál piros paprika

Őrölt bors

Pici őrölt kömény

A húst hártyáitól megtisztítjuk, megmossuk, és kb. 2 cm kockákra, daraboljuk.

A zsírt feltesszük melegedni, és ha már serceg, akkor a víztől teljesen lecsepegtetett húst, rárakjuk a forró zsiradékra, és állandó kevergetve addig sütjük, míg a minden hús darab fehérre sül. Ekkor egy merőkanállal kiszedjük a zsírból és félretesszük.

A hagymát apró darabokra feldaraboljuk és a megmaradt zsiradékon, arany barnára sütjük a hagymát. A megpirult hagymára, visszarakjuk a lábasba az elősütött húst, zöldpaprikát, paradicsomot, és fedő alatt lassú tűzön, dinszteljük, / fél dl vizet is önthetünk alá!/ ne feledkezünk meg átkeverni a húst, nehogy leégjen. A dinsztelés alatt a hagyma szét, fő és így nagyon finom sűrű szaftot kapunk. /dinsztelési idő kb. 15 – 20 perc/

Ha lefőtt a húsról a víz, és zsírjára sült, rátesszük a pirospaprikát, alaposan összekeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy két ujnyira ellepje a húst a víz. A víz felét pótolhatjuk vörösborral

Ekkor tesszük még a pörköltünkbe az összezúzott fokhagymát, őrölt borsot, pici köményt, babérlevelet, és a sót.

Amikor felforr, lefedjük, lassú tűzön főzzük, a főzési idő kb. 2 óra hossza. A vizet pótoljuk a húson, ha lefő. Ne hagyjunk rajta sok levet, amikor már majdnem puha a húsunk, vegyük le róla a fedőt, és így hamarabb lefő róla a felesleges víz.

 

Köretként adhatunk hozzá: sós burgonyát, tarhonyát, galuskát, túrós csuszát.