Házi baracklekvár egyszerűen!

Hozzávalók:
1 kg érett sárgabarack
15-20 dkg cukor (vagy hőálló cukorhelyettesítő: pl. eritriol)
0,5 dl víz

celofán
befőttes üveg kupakkal

Elkészítés:
A hibátlan barackokat alaposan megmossuk, felezzük, magját eltávolítjuk. Egy nagy edényben a vízből a cukorral szirupot készítünk oly módon, hogy addig forraljuk állandó kevergetés mellett, míg fehér hab nem keletkezik. Ne várjuk meg, hogy barnára karamellizálódjon, mert akkor nem lesz jó! Ha kész a szirup, mehet bele a barack és állandó kevergetés mellett forrás után közepes lángon kb. 18-20 percig főzzük, míg a hozzáadott víz elforr és a lekvár előbb felhabosodik, majd visszatisztul. Ekkorra a barackok is szépen szétesnek. Kész is!
Sterilizáljuk a befőttes üvegeket, majd a kész lekvárt óvatosan a kiszárított üvegekbe adagoljuk, tetejére celofánt szabunk és a kupakot jól rázárjuk. Ekkor jön a trükk, az üveget óvatosan megrázogatjuk és fejre állítjuk fél órára. Fejre állítás előtt ellenőrizzük, hogy a kupak jól záródott (nem tudjuk könnyen kinyitni). Fél óra múlva talpra állítjuk az üvegeket, egy dobozt kibélelünk pléddel és belepakoljuk szépen betakargatjuk és így hagyjuk kihűlni.

(Kb. 2 kg barackból 3 db 7 dl-es lekvár főzhető a fenti módon)

Adalékok és tartósítószer nélkül! 80% gyümölcstartalom.

Sok gyümölcs, csökkentett cukormennyiség.