A hiányos táplálkozás károsítja a bélflórát

A Nature oldalain bemutatott tanulmány szerint a gyerekkori hiányos táplálkozás hosszútávú következményekkel jár a bél egészségi állapota szempontjából.


Az Egészségügyi Világszervezet statisztikai adatai szerint világszerte mintegy 20 millió gyermeket érint a heveny hiányos táplálkozás, ezzel szemben a kevésbé súlyos forma 30 millió gyermeknél van jelen, leginkább Dél-Közép-Ázsiában. A Washington Egyetem (St. Louis, Egyesült Államok) munkatársai most a hiányállapot bélflórára kifejtett hatását tanulmányozták, bangladesi gyermekek esetén.

A normál bélflóra elengedhetetlen a tápanyagok megfelelő felszívódása szempontjából, így károsodásuk fejlődésbeli visszamaradást okoz. Statisztikai adatok szerint az öt éven aluli bangladesi gyermekek 40 százaléka visszamaradt a fejlődésben, emellett itt a 6 és 20 hónapos közötti korúak 64 százalékánál fordul elő hiányos táplálkozás. A kezelés egy mogyoróalapú, lencsét és rizst is tartalmazó, egyéb mikrotápanyagokban gazdag szerrel történik.

A kutatók gyermekek székletmintáját elemezték ki, a tápanyag adása előtt háromnaponta, illetve azt követően havonta, négy hónapon keresztül. Ugyan a bélflóra fokozatos normalizálódást mutatott, a bél is fejlődésnek indult, azonban még mindig éretlen állapotban maradt.

forrás:medipress.hu