Laktózérzékenység

laktózérzékenység

A laktóz intolerancia, vagy magyarul a tejcukor érzékenység mára már közismert betegségnek számít.

De valóban betegség-e?

Talán kevesen tudják, hogy a tejcukor -a laktóz – lebontásához szükséges enzim szintje a csecsemő korban a legmagasabb szervezetünkben. Ennek oka, hogy az anyatejes tápláláshoz alkalmazkodott szervezetünk az egyedfejlődés során. Azonban ahogy az életkor előre halad és az anyatejes táplálást felváltja a vegyes táplálkozás, csökken a tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim termelése is, mivel nincs már rá olyan mértékben szükség. Így tehát genetikailg meghatározott a tejcukor lebontó képesség csökkenése.
A fejlett mezőgazdasággal és tejipari termékek túlkínálatával rendelkező országokban a népesség genetikai anyaga alkalmazkodott a fokozott mennyiségű és elhúzódó időtartamú tejcukor fogyasztásához. Ennek eredményeként magasabb életkorban is megmarad a laktóz bontó képesség.

De akkor mégis mi okoz tünetet?

Fontos figyelembe venni, hogy az elfogyasztott tejtermékek – laktóz – mennyisége sok esetben messze túlmutat szervezetünk megmaradt tejcukor bontó képességén. Viszonylag nagy mennyiségű tejterméket fogyasztunk, amelyet a termelődő tejcukor bontó enzim nem képes maradéktalanul lebontani. Ennek a következménye pedig a laktóz érzékenyek által jól ismert tünetegyüttes, mint a haspuffadás, hasi görcsök, émelygés, hasmenés.
Ha ilyen, vagy ehhez hasonló tüneteket tapasztalunk magunkon, tanácsos orvoshoz fordulni, mivel ezek a panaszok nem specifikusak és más kórképek is okozhatják.
A laktóz érzékenység orvosi diagnózis, a „házi barkács” sok kárt okozhat!

forrás- bilac.hu