Hogyan változol?

Mi történik a testeddel, lelkeddel, ha lefogysz?

Az okosan kivitelezett fogyókúrának sok pozitív hozadéka lehet.

Először is, a súlyfeleslegtől megszabadult szervezet könnyebben mozog. A csont – ín- és izomrendszer könnyebben végzi mindennapos feladatát és a sportolás is egyre kevésbé megterhelő. Így egyre nagyobb örömöt okoz a rendszeres testedzés, ami menthetetlenül jobb izomtónushoz, csinosabb alakhoz vezet. Ha valakinek ízületi fájdalmai voltak a súlyfelesleg következtében, hamar érezni fogja, hogy kínjai csökkennek, így egyre kevesebb fájdalomcsillapítóra lesz szüksége, ami nem mellékesen kíméli a gyomrot és a mellékhatásként időnként jelentkező gyomorégés is hamarosan a múlté lesz.

A keringési rendszer is megkönnyebbül. A izmok vérátáramlása javul. A szív munkája csökken. Eljöhet az idő, mikor a harmadik emeletre való felmászás nem büntetés, hanem kedvtelés lesz, mivel a célba éréskor nem csak jegyre adják majd a levegőt és nem kell az oxigén maszk után kapkodni egy kis megkönnyebbülésért.

A fogyásnak pszichénkre is hatása lehet. A kisebb ruhaméret, a karcsú derék, a feszes izmok az elégedettség érzését hozhatják meg. A múltban a romokban heverő önbizalmunk a helyére kerülhet. Itt jegyezném meg, hogy érdekes jelenségként tartják számon a fogyás pszichológiájával foglalkozó szakemberek a következő jelenséget. Az áhított súly elérése után egy darabig még túlsúlyosnak, akár kövérnek is tartja magát az illető személy. Időbe telik, míg a psziché „megemészti, hogy újra karcsú gazdája néz vissza a tükörből. Fordítva is igaz a jelenség. A súlyfelesleggel küszködő ember nem látja magát kövérnek a súlygyarapodást követő időkben. Az egyéni eltérés viszonylag tág határok közt mozoghat a kérdésben, hogy mikor is látja be az illető, hogy a ruhaméret növekedését nem érzéki csalódás, hanem megnövekedett súly az oka.

Vannak olyan krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, mely esetén szintén jótékony hatású lehet a fogyás. Csökkenhet a gyógyszerigény, javulhat az életminőség lassulhat a betegség progressziója.

Érdemes tehát megpróbálni ledolgozni azt a néhány felkúszott kilót.