Ismerd meg a SÁFRÁNYT!

safrany

A sáfrányt évszázadok óta használják a sütemények, levesek, húsételek ízesítésére, emellett azonban gyógynövényként is alkalmazható.

A sáfrány évszázadok óta az egyik legkülönlegesebb, legegzotikusabb, legdrágább fűszerek közé tartozik, melyet sokáig csak a nemesek engedhettek meg maguknak. Az őszi virágzásúak közül egyik a fűszersáfrány (Crocus sativus). Megszárított bibéjéből nyerik az úgynevezett sáfrányt, amely illóolajat, zsírosolajat és karotint tartalmaz. Fűszerként való felhasználása azonban nagyon drága dolog, mivel az ára az aranyét is elérheti. Ezt a magas árat a begyűjtéssel járó rendkívül magas a kézimunkaigényének köszönheti, mivel 1 kg szárított fűszer előállításához legalább 150 000 bibét kell felhasználni.

Nemcsak ezért javasolt keveset használni belőle: a sáfrány tápanyagokban és fitonutriensekben olyan gazdag, hogy már egy csipetnyi is elég ahhoz, hogy kifejthesse pozitív hatásait. Ráadásul, ha túlságosan sokat fogyaszt belőle valaki, annak sajnos kellemetlen következményei is lehetnek, például hányinger és hányás, hangulatingadozás vagy szapora szívverés.

Jót tesz az emésztésnek a sáfrány

A sáfrány segíti az emésztésünket, csökkenti a túlzott puffadással és gázképződéssel járó kellemetlenségeket, enyhíti a gyomorégést, és enyhe fájdalomcsillapító, görcsoldó hatásai is vannak. Érdemes naponta – vagy a nagyobb lakomák után – meginni egy csésze sáfrányteát: ehhez két deci vízbe tegyünk egy csipetnyi sáfrányt, forraljuk fel, majd egy kiskanál mézzel ízesítve fogyasszuk el.

Óvja a szemünket, az agyunkat is a sáfrány

A sáfrányban található fitonutriensek különösen jót tesznek a szemünknek, védik az úgynevezett fotoreceptorokat a károsodástól és csökkenti a súlyos, degeneratív szembetegségek (pl. az időskori makuladegeneráció) kialakulásának kockázatát is. Ha valaki a szeme egészségét szeretné megőrizni a sáfrány segítségével, érdemes sáfránykivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőt szednie.

A Németországban gyártott Cefasafra® készítmény egyedülálló összetételűértékes sáfrány kivonatot és nagy dózisú B-vitaminokat tartalmaz. A benne levő sáfrány kivonat kiemelkedően magas minőségű (ún. Sargol-minőségű), amellyel klinikai vizsgálatokat is végeztek.

Cefasafra® alkalmazása akkor javasolt, ha kimerültség vagy éppen túlterheltség jelentkezik. Használja az idegrendszer, a mentális teljesítmény és a psziché támogatásának érdekében.

Cefasafra® a B12-vitaminnal együtt hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkcióhoz, a pantoténsavval pedig a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez. A pantoténsav (más néven B5-vitamin) támogatja a normál mentális teljesítményt, továbbá egyes ideg-ingerületátvívó anyagok, szteroidhormonok és a D-vitamin normál szintézisét, anyagcseréjét.