Vegán étkezés

A legszigorúbb fajtája a növényi alapú étkezésnek, mely során, minden állati eredetű terméket (húsok, hal, tej, tejtermékek, tojás, méz), feldolgozott élelmiszert kizárnak az étrendből.

Gyakran az élelmiszerek elhagyása társul az állati eredetű termékeket tartalmazó kozmetikumok, tárgyak stb. kerülésével is, mely ideológiai szempontokkal magyarázható, tudatos, fenntartható fejlődést támogató, környezetbarát szemléletmódot takar. Ebben a táplálkozási formában különösen fontos, hogy helyesen válogassuk meg az alapanyagokat az étkezések során, hogy elkerüljük az esetleges hiányállapotokat.

A legveszélyeztetettebb területek a fehérjebevitel, a B12 vitamin megfelelő mennyiségű biztosítása, akár vitaminpótlás formájában, illetve a folsav és vas ellátottság biztosítása. Az olajos magvak, száraz hüvelyesek, gabonafélék megfelelő kombinálásával egészíthető ki a különböző növényi eredetű élelmiszerek fehérjetartalma. Ezen kívül a szója és termékei (tofu, tempeh, szójatej, szójajoghurt) szintén megfelelő alternatívát nyújthatnak ebben az étkezési formában.

A növényi tejek tekintetében már igen széles választékkal találkozhatunk a boltokban, érdemes a kálciummal dúsított változatokat előnyben részesíteni, ezzel pótolva a tehéntej elhagyásából adódó alacsonyabb bevitelt. A vas esetében a felszívódás alacsonyabb hatásfokával is számolni kell a növényi vasforrások esetében, melyet a magas C – vitamin tartalom nagy mértékben javít.