Jojó effektus

A kampányszerűen végzett diéták 95%-a sikertelen és 1-2 éven belül a leadott kilók mellé, pár kiló plusz is visszakúszik. Ennek általában legfőbb oka a hirtelen, drasztikus étrendbeli változtatás okozta stresszhelyzet, mely a szervezet számára azt üzeni, hogy raktározzon szűkösebb időkre.

A helyzetet súlyosbítja, ha nem 1-2 ilyen próbálkozás, hanem esetleg évek hosszú során át több kampányszerű diétát is tartott már, mely a szervezet anyagcseréjét kedvezőtlenül befolyásolja, felborítja a folyamatokat és a közismert jojó effektushoz vezet, amikor „már a víztől is hízunk”.

Az egyoldalú táplálkozás ráadásul a megfelelő tápanyagokat sem biztosítja a szervezet számára, így a mennyiségi mellett minőségi éhezéstől is szenved, amely enerváltsághoz, fáradtsághoz, koncentrációképesség hiányához vezet.  Ezt az állapotot pedig természetesen senki sem akarja élete végéig fenntartani.

Éppen ezért a hosszútávú siker titka az életmódváltás, amely nem megszorításokat jelent, hanem egy olyan személre szabott és tudatos életvitel kialakítását, mely az ízlésünkhöz igazodik, azoknak az ismereteknek a felhasználásával, amik az egészség irányába tudják elbillenteni a mérleget. Ennek kialakításában lehet segítségére dietetikus szakember, aki az Ön igényeinek megfelelően határozza meg a teendőket és segít kialakítani a hosszútávon is fenntartható életmódot.