Megfázás

Az immunrendszer legyengüléséből adódóan, a szervezet a téli időszakban jobban ki van téve a vírusfertőzéseknek. Az ebből következő nátha megelőzésében, éppen ezért, az egyik leghasznosabb fegyver, az immunrendszer erősítése. Legjellemzőbb tünetei, az orrdugulás, köhögés, torokfájás, fejfájás, hőemelkedés. Lefolyása pár napra tehető, amennyiben a tünetek nem javulnak, érdemes a háziorvost felkeresni.

Az immunrendszer erősítésében több tényezőnek is fontos szerepe van. Gondoskodni kell a vitamin és ásványi anyag pótlásról, a bélflóra megfelelő működéséről, a rendszeres testmozgásról, mely erősíti a keringési rendszert, a folyadékbevitelről, a helyes táplálkozásról. Ezek együttesen eredményezhetik, hogy az immunrendszer ellenállóbbá válik a vírusokkal szemben. Természetesen, ezek a célok a nátha meglétekor is követendőek, nem csak megelőzés szempontjából fontosak.

A vitaminokat és ásványi anyagokat legegyszerűbben változatos étkezéssel biztosíthatjuk, hiszen a különböző élelmiszer csoportok mind más és más tápanyagban gazdagok. Szükség esetén vitamin készítményekkel is gondoskodhatunk a pótlásról, legalkalmasabbak a multivitamin készítmények, melyek megfelelő arányban tartalmazzák az egyes összetevőket, kerüljük a különböző készítmények halmozását. Inkább célzottan, bizonyos betegségek esetében alkalmazzuk az önálló tápanyagokat, például csontritkulás megelőzésében a kálcium pótlást. A bélflóra helyreállítása, támogatása céljából, érdemes probiotikum alkalmazása.