Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 2 evőkanál olaj vagy másfél evőkanál liba vagy kacsa zsír
- 2 csapott evőkanál liszt
- zöld petrezselyem
- só
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- zellerlevél
- 1 kisebb fej hagyma
- fél karalábé
- őrölt bors
- 1 db paradicsom
- zöldpaprika
- 1 dl tejföl
- levesbetét:
Elkészítés:
A sárgarépát, fehérrépát, karalábét megtisztítjuk, karikára vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk. A vöröshagymát lereszeljük, / vagy fokhagymanyomón áttörjük/ és a zsiradékon megpirítjuk, majd rádobjuk az összedarabolt zöldségeket a karfiol kivételével.
Fedő alatt lassú tűzön dinszteljük, vigyázzunk ne hogy leégjen, többször kevergessük meg.
Ha zsírjára dinsztelődött a zöldség, az evőkanál lisztel, jól összekeverjük és felengedjük kb. 2 liter vízzel vagy csont lével. Sózzuk, és belerakjuk a többi hozzávalót: zellerlevél, paradicsom, zöldpaprika, őrültbors és félpuhára főzzük. A levesben a zöldségek félpuhára főttek, ekkor rakjuk bele a karfiolt, és készre főzzük. Levesbetétnek, vajgaluskát, daragaluskát, bármilyen leves tésztát főzhetünk bele. A készre főtt levesbe legutoljára, az apróra vágott petrezselyem zöldet rakjuk bele, de ezzel már nem főzzük. Tálaláskor tejföllel lehet kínálni.
Jó étvágyat!♥