Köszvény

A köszvényről egészen röviden: a táplálékkal bevitt, illetve a szervezetben jelen levő nukleinsavak lebontása során keletkeznek purinbázisok, s ezek anyagcseréjének végterméke a húgysav. Ha valamilyen oknál fogva – örökletesen vagy más betegség következtében – fokozódik a húgysavtermelés vagy csökken annak kiválasztása, a vérben felszaporodik a húgysav. Ez önmagában még nem feltétlenül jelent betegséget, illetve nem okoz feltétlenül tünetet. Köszvény úgy alakul ki, hogy a húgysav kristályosodása megindul a szövetekben, főként az ízületekben, porcokban, lehűlésnek kitett helyeken – lábujj, kéz, könyök, fülkagyló -, és lerakódva gyulladást, rohamszerű fájdalmat idéz elő.

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elhízás elősegíti a betegség kialakulását. Rohamot válthat ki az alkohol, bőséges, túl zsíros, fűszeres ételek, sérülés, műtét vagy fertőzés. A köszvényt gyakran kíséri cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavara, a köszvényes betegnek néha magas a vérnyomása és hajlamos lehet a szív-ér rendszeri betegségekre. A gyógyítás a gyulladás mielőbbi megszüntetésére, a rohamok megelőzésére és az optimális húgysavszint visszaállítására irányul. Ez egyrészt gyógyszerek segítségével, másrészt életmódbeli, étrendi változtatások bevezetésével történik.

Tanácsok az étrend összeállításához

  • A purinbevitel csökkentése ( < 300 mg/nap), nagyon magas purintartalmú ételek és italok kerülése pl.: belsőségek, húsok, szardínia, élesztő, hering, kaviár, füstölt húsok, hüvelyesek, kávé, feketetea.
  • Vitaminokban és nyomelemekben gazdag, ugyanakkor energiaszegény, zsírszegény, szénhidrátszegény diéta (ajánlott kerülni a mézet is magas fruktóztartalma miatt – fokozza a húgysavtermelést!)
  • fehérje bevitel mérséklése.

Életmódbeli javaslatok:

  • Napi 2-2,5 l folyadék elfogyasztása (nyáron ennél még többre van szükség), a vizelet maradjon világos, mennyisége ne csökkenjen 1,5 l alá.
  • Túlsúly esetén testsúlycsökkentés (a radikális fogyókúra, koplalás fokozott sejtlebontáshoz vezet, köszvényes rohamot provokálhat – ezért böjtkúrázni csakis orvosi felügyelet mellett szabad!).
  • Alkoholtilalom – mert az alkohol a purinszintézist fokozza (a sör purintartalma jelentős!).
  • Az ízületek karbantartása szakember által előírt rendszeres mozgással.
  • Rendszeres orvosi ellenőrzés, vérvétel.

Mi segíthet még?

  • Időnkénti, szigorúan orvos felügyelete mellett végzett salaktalanító kúrák.
  • Belsőleg kúraszerűen csalán- és zsurlótea, emellett nyírfalevél-, hibiszkusz-, tarackgyökér-, gyermekláncfű-teakeverék fogyasztása csökkentheti a panaszokat.
  • Külsőleg torma, kámfor, szamócalevél, rozmaring segíthet a gyulladás csökkentésében.
  • Érdemes megpróbálni a homeopátiás salaktalanító gyógyszereket, a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító neurálterápiát és akupunktúrát is.
Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/dietinfo.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 47