Emelkedett húgysavszint okai

Miért alakulhat ki a magas húgysavszint?
A húgysavtermelődés fokozódik: sok purint tartalmazó ételek bőséges fogyasztásakor, amelyek egyben túlzott fehérjebevitelt is jelentenek(húsok, halak, belsőségek)
-különböző eredetű megbetegedések miatt: leukémia, vérszegénység, policitémia vera, ólommérgezés,
daganatos betegségek terápiájának eredményeképpen.
Csökkent kiválasztás esetén:
Ha a vese húgysav kiválasztása nem megfelelő: vesebetegségek, cukorbetegség hirtelen fogyás mellett, amikor a ketontestek gátolják a kiválasztást.
Alkoholfogyasztás–elsősorban sör, és rövid italok–eredményeként, amely fokozza a húgysavtermelést,ugyanakkor csökkenti a kiválasztást
Gyógyszer fogyasztás hatására: -egyes vízhajtó gyógyszerek mellékhatásaként
A magas húgysavszint az esetek kb. 30 % -ában alakul ki a metabolikus szindróma „halálos négyese” (elhízás, magas vérnyomás, magas vérzsírszintek, cukorbetegség) mellett, ami köszvényes panaszokat is okozhat.
Hogyan csökkenthető a húgysavszint?
Tapasztalatok szerint fogyás alkalmával (pl. metabolikus szindróma esetén) csökkenhet a húgysavszint.
Fontos, hogy a testtömeg csökkentésének mértéke lassú legyen, havi 1-3 kg, hogy ne keletkezzenekketonok a zsírégetés során ajánlott az alkoholfogyasztás kerülése
-kerülni javasolt a sok purint tartalmazó táplálékok túlzott fogyasztását, oda kell figyelni a fehérje források minőségi megválasztására, purin tartalmára azért, hogy a megszorítás semmiképpen ne vezessen hiányos fehérjebevitelhez. Hagyományos táplálkozás esetén naponta kb. 600-1000 mg purin kerül a szervezetbe. Ezt javasolt lecsökkenteni szigorúbb esetben napi 100-200 mg-ra, enyhébb megszorítás esetén 300 mg alá.
Igen magas purin tartalmú élelmiszerek
(250 mg/100 g felett): belsőségek, lóhús, szardínia, hekk, tonhal,pisztráng
Magas purin tartalmú élelmiszerek
(150-250 mg/100 g között): csirke-, pulykamell, sertéshús, marhahús,bárányhús, borjúhús, lazac, hering, ponty.
A magas húgysavszint sok esetben megelőzhető lenne egészséges életmóddal és táplálkozással. Azajánlások megvalósítása átgondolt lépésnek bizonyulna, hiszen a magas húgysavszint a gyógyszeres kezelés mellet étrenddel is befolyásolható.
forrás- Táplálkozás Akadémia