Makrobiotikus táplálkozás

A makrobiotikus táplálkozás olyan táplálkozási irányzat, mely egyénre szabott szabályrendszerrel rendelkezik. Az adott személyt, külső és belső sajátosságai alapján sorolják be különböző kategóriákba és ennek megfelelően kell bizonyos ételeket kerülnie, míg mások fogyasztása javasolt.

A makrobiotikus táplálkozás egy összetett rendszer, mely az alapanyag-választástól kezdve az ételek elkészítéséig határoz meg elveket. A keleti filozófia szerinti Yin és Yang egyensúlyát tűzi ki célul, ennek megfelelően az ételek segítségével kompenzálja az eltolódásokat.

Yin típusú élelmiszerek például a gyümölcsök, zöldségek, Yang típusúak pedig a húsok, halak, tojás. Előnyben részesíti a friss, helyi évszaknak megfelelő élelmiszerek fogyasztását. Elkerülendőek viszont a feldolgozott élelmiszerek.

Az étrend gerincét a teljeskiőrlésű gabonafélék képezik, illetve a zöldségek, minél kíméletesebb konyhatechnológiával elkészítve. Fogyasztanak még hüvelyeseket, babféléket, szóját és termékeit. Ajánlottak a helyben megtermelt gyümölcsfélék, húsok közül főleg a fehér húsokat, halakat fogyasztják. Nagy hangsúlyt fektetnek az „élő élemiszerek” fogyasztására, melyek, elveik szerint, támogatják a szervezet belső energiáit.