Atkins diéta

Olyan fehérje alapú divat diéta, mely igen komoly megszorításokat ír elő a szénhidrátok tekintetében. A diéta több szakaszra tagolódik, a különböző tápanyagokat más – más mennyiségben fogyasztják attól függően, hogy melyik szakaszról van szó.

A kezdeti szakaszban drasztikusan lecsökkentik a szénhidrátbevitelt, mely azonban a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. A különböző húsok, halak, tojás fogyasztását engedi csak az étrend, illetve a zsírok bevitelét. Tiltottak a kenyerek, tésztafélék, keményítő tartalmú zöldségek, olajos magvak, tej, tejtermékek, gyümölcsök.

A későbbi szakaszokban a szénhidrát mennyiségét folyamatosan emelik, különböző szénhidrát források visszavezetésével az étrendbe. A kezdeti szakaszra jellemző hiányos táplálkozás azonban ennek ellenére sem ajánlható. Édesítésre a különböző mesterséges édesítőszereket alkalmazzák, ez a divat diéta, javasolja a gyümölcscukornak is a kerülését.

Az Atkins diéta főként hús alapú, de a zsírok terén is megengedő és az utolsó szakaszát, élethosszig tartandó, hosszútávon követendő életvitelként írja le.