Paleolit étkezés

Napjainkban igen népszerű divat diéta, mely bizonyos élelmiszer csoportokat teljesen kizár az étrendből. Elméleti háttere szerint az ősember étkezési szokásait követi. Nem engedi a tej és a tejtermékek fogyasztását, egyetlen állati eredetű tej formájában sem. Egy másik fehérje, vitamin, ásványi anyag és nem utolsó sorban rost forrást, a szárazhüvelyeseket (pl.: borsó, sárgaborsó, bab, lencse) is mellőzi az étrendből.

A keményítő tartalmú ételek, (beleértve a burgonyát is) fogyasztása szintén tilos, az összes gabonafélével együtt. Ezen kívül a feldolgozott élelmiszerek minden formáját kerülik a paleolit táplálkozás követői. Ilyenek a feldolgozott zsírok és olajok, margarinok, a feldolgozott cukor, só és minden készétel.

Fehérje forrásként engedi a húsok, halak és a tojás fogyasztását. Ehetőek a nem keményítő tartalmú zöldségek, a gyümölcsök és az olajos magvak. Zsiradékok közül főleg az állati, liba, kacsa, sertészsírt alkalmazzák, illetve növényi eredetűekből a kókuszzsírt.

A tej helyettesítésére szintén nem fogyasztanak minden fajtát, például rizs, vagy szója, helyette itt is a kókuszt, vagy a mandulát alkalmazzák. Ennek megfelelően, az így összeállított étrend könnyen tartalmazhat túl sok zsírt, illetve fehérjét, és elégtelen mennyiségű összetett szénhidrátot. A különböző vitaminok és ásványi anyagok bevitele is hiányt szenvedhet.