Vegetariánus étkezés

A növényi alapú étkezés olyan lazább formája, amely több változatot is jelenthet.

Egyes vegetariánus táplálkozási irányzatokban fogyasztanak szárnyast, halat. Szigorúbb formájában húsokat nem, csak tejtermékeket és tojást fogyasztanak, de vannak, akik ezeket az élelmiszereket is elhagyják az étkezésükből, illetve, vagy csak tojást, vagy csak tejterméket fogyasztanak a növényi alapanyagok mellett. Ez az étkezési forma nem keverendő össze a vegán étkezéssel, mely során csak növényi eredetű élelmiszereket használnak főzés során.

Bizonyos modernkori megbetegedések megelőzésében előnyös táplálkozási forma lehet a helyesen összeállított vegetariánus étrend, ilyenek a szív-, és érrendszeri, daganatos megbetegedések, vagy a cukorbetegség. Az étrend összeállításánál azonban mindenképpen figyelembe kell venni a megfelelő fehérjebevitel biztosítását, mely különböző élelmiszerek együttes fogyasztásával érhető el. Mivel a növényi eredetű fehérjeforrások többsége nem komplett fehérjeforrás, vagyis bizonyos fehérjékből hiányos, tudatosan kell megválogatni az élelmiszereket, hogy azok kiegészítsék egymás fehérjetartalmát.

A jellemzően magas zöldség, gyümölcs, élelmi rost fogyasztás, illetve alacsony zsír és kalória fogyasztás, előnyös lehet testsúlycsökkentés szempontjából is. Mivel követői gyakran az egészségtudatosabb populációból kerülnek ki, ez az étkezés gyakran társul rendszeres testmozgással, illetve nem jellemző a dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás sem, mely magyarázza a vegetariánus életmód egészségi állapotra gyakorolt jótékony hatásait.