Már a tünetek megjelenése előtt megjósolható az ízületi gyulladás

Egy új vérvizsgálat segíthet az orvosoknak az első tünetek megjelenése kiszűrni azokat a pácienseket, akik valószínű, hogy degeneratív ízületi gyulladásban fognak szenvedni a későbbiekben. A módszer lehetővé tenné, hogy a szakemberek még azelőtt elkezdjék a kezelést, hogy visszafordíthatatlan károsodást szenvednének a betegek.

A tesztet kifejlesztő brit tudósok remélik, hogy a vizsgálat mindenki számára elérhető lesz öt éven belül – ebből nem csak a páciensek, de az egészségügyi hatóságok is sokat profitálhatnának, hiszen a módszer alkalmazásával elkerülhetővé válnának a költséges ízületpótló műtétek.

A Bristol Egyetem tudósai két biomarkert azonosítottak, amelyek segíthetnek megkülönböztetni az egészséges és a degeneratív ízületi gyulladásban szenvedőket egymástól – ennek tudatában az orvosok kiszűrhetik azokat a pácienseket, akiknek az állapota belátható időn belül rosszabbodni fog.

A degeneratív ízületi gyulladás nagyjából nyolcmillió embert érint az Egyesült Királyságban, az ő kezelésük pedig évi 5,2 milliárd fontba kerül az állami egészségügyi biztosítónak.

A betegség heveny fájdalom formájában jelentkezik és gyakran okoz bénulást is. Kialakulása az ízületek és a porcok kopásának köszönhető. A betegség következtében az ízületeket körülvevő hártya által kiválasztott ízületi folyadék idővel elveszti rugalmasságát és lassanként elfogy.

A degeneratív ízületi gyulladás jellemzően a nők betegsége és fájdalmas, valamint mozgáskorlátozottságot okozó tünetei miatt a mindennapi tevékenységet is komolyan befolyásolja. „Nagyon nagy szükség van tehát egy tesztre, ami segíthet előre jelezni a betegséget – nyilatkozta Dr. Mohammed Sharif, a Bristol Egyetem kutatója – Szerencsére nekünk sikerült találnunk két biomarkert, amik rendkívül ígéretesnek tűnnek.”

„Reméljük, hamarosan kiderül az is, hogy a segítségükkel valóban képesek lehetünk-e megkülönböztetni egymástól az egészséges, és a degeneratív ízületi gyulladásra hajlamos pácienseket, valamint megtudhatjuk, hogy bizonyos gyógyszerek hatékonyak lehetnek-e az esetükben, vagy sem.”

A Bristol Egyetem tudósai az Arthritis Research UK nevű jótékonysági szervezettől kapott támogatást arra akarják felhasználni, hogy megvizsgálják, a biomarkerek ténylegesen alkalmasak-e a páciensek állapotának előre jelzésére.

forrás:medipress.hu