Segít a zsírégetésben az újonnan felfedezett hormon

Áttöréshez vezethet az elhízással összefüggő betegségek kezelésében az új gyógyszer, amely az immunrendszer működését segíti.

Az elhízás növekvő gyakorisága világszerte a cukorbetegség, a szívbetegség és a daganatos betegségek riasztó mértékű terjedéséhez vezetett. A kutatók abban bíznak, hogy az elhízás kezelésére alkalmas új injekció két év múlva elérhető lehet, így hamarosan segíthet az obezitással összefüggő egészségügyi kockázatok visszaszorításában.

A Harvard orvosi kara és Dana-Farber Rákkutató Intézet legújabb kutatása során felfedeztek egy új hormont, az irisint, amely testmozgás során fokozott mértékben termelődik, megnövelve az energiaszintet, és szabályozva a vércukorszintet. A kutatást vezető Bruce Spiegelman professzor szerint a szervezet immunrendszerének aktiválása révén kezelni lehet az elhízást és a diabéteszt.

A testünk egészséges barna zsírt termel, amely akkor aktiválódik, amikor fázunk, hogy az elraktározott kalóriák elégetésével így tartsuk fenn a testhőmérsékletet. A kutatások kimutatták, hogy a testmozgás stimulálja a barna zsírt aktiváló hormonokat.

Az új kutatás egy fehérjére összpontosított, amely az irisin hormon kiválasztását serkenti. Spiegelman professzor szerint az irisin felhasználásával a kutatók hatékonyabb terápiákat fejleszthetnek ki minden olyan betegség ellen, amely testmozgással kontrollálható.

Az áttörés egy fontos első lépést jelez azoknak a biológiai mechanizmusoknak a megértésében, amelyek a testmozgást jótékony változásokká alakítják át a testünkben, mind az egészséges emberekben, mind a betegségek megelőzésében és kezelésében.

A mostani egérkísérletekből az derült ki, hogy az irisin a hastájon lerakódó, kártékony fehér zsírt segít átalakítani egészséges barna zsírrá, amely fokozza az energiafelhasználást, és javítja az elhízással összefüggő diabétesszel szembeni ellenállást. A barna zsírkialakulásának serkentésén kívül az irisin a kísérletek tanúsága szerint a glükóztoleranciát, az anyagcsere egészségének egyik legfontosabb jelzőjét is javította a magas zsírtartalmú étrenden tartott egerekben.

forrás:medipress