Hozzávalók négy személyre:
- 6o -80 dkg marhahús (lábszár, lapocka)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 -3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál zsír
- 1 db babérlevél
- 1 paradicsom
- 2 db paprika, az egyik lehet csípős
- 2 kávéskanál piros paprika
- őrölt bors
- kevés őrölt kömény
Elkészítés:
A húst hártyáitól megtisztítjuk, megmossuk és kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk. A felfórosodott zsiradékba beletesszük a lecsepegtetett húst és fehéredésig sütjük, majd kiszedjük egy tálra és félre tesszük.
A hagymát apró darabokra feldaraboljuk és a megmaradt zsiradékon arany barnára sütjük. A megpirult hagymára, visszarakjuk a lábasba az elősütött húst, zöldpaprikát, paradicsomot, és fedő alatt lassú tűzön, dinszteljük. 15- 20 percig, másfél dl vizet tölthetünk alá. A dinsztelés alatt a hagyma szétfől és így nagyon finom sűrű szaftot kapunk. Ha lefőtt a húsról a víz és zsírjára sült, rátesszük a pirospaprikát, alaposan összekeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. A víz felét pótolhatjuk vörösborral is. Legvégül adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, őrölt borsot, köményt, babérlevelet és a sót. Összeforraljuk, majd lefedjük és lassú tűzön főzzük két órán át. A vizet pótoljuk a húson, ha lefől és még nem főtt meg. Ha a hús megfőtt, de sok a leve fedőt levéve főzzük tovább.
Köretként sós burgonyát, tarhonyát, galuskát esetleg túrós csuszát adhatunk hozzá.
Jó étvágyat!♥