Rakott karfiol

Hozzávalók négy személyre:

  • 1 – 1,5 kg karfiol
  • 50 dkg darált hús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1,5 evőkanál zsír vagy 2 -3 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 2 db nyers paradicsom vagy egy kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 zöldpaprika vagy piros arany
  • oregánó
  • 2 – 3 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt a fele lehet füstölt
  • 2 db nyers tojás
  • 10-15 dkg rizs

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedve sós vízbe félpuhára főzzük.(kb. 4- 5 percig) A rizst sós vízben megfőzzük majd leszűrjük.  A hagymát apró kockára vágjuk, zsíron üvegesre pirítjuk. Majd rátesszük a pirospaprikát, darált húst, a zúzott fokhagymát, őrölt borsot, oregánót, zöldpaprikát, paradicsomot és  a sót. Jól összekeverjük. Egy kevés vizet adjunk hozzá, és sűrűn kevergetés mellett puhára főzzük.( A vizet el kell főnie.)

Egy tűzálló tálat kizsírozunk, prézlivel behintjük. A lecsepegtettet karfiol felét a tál aljára rendezzük, ezt követi a főtt rizs, majd a főtt darált hús. A tetejére ismét karfiol. Egy kicsit ismét megsózzuk. Egy tálba egyenként felütjük a tojásokat és a tejföllel összekeverjük, a legvégén a reszelt sajtot tesszük bele. Az egész keveréket a rakott tetejére simítjuk  és előmelegített sütőbe 180 fokon addig sütjük, míg teteje szép piros nem lesz.

Jó étvágyat!