Mi kell a nőnek- tápanyag és folyadékszükséglet

Tápanyag- és folyadékszükséglet változása különböző életszakaszokban– a nő oldaláról

A fiatal lányok körében egyre gyakrabban jelennek meg táplálkozási zavarok, melyek kialakulásának okai lehetnek a média által közvetített példaképek, a kortársak kritikái, de nem elhanyagolható a szülők szerepe sem (magasabb társadalmi szintű családokban a nagyobb elvárások,bizonyítási vágy miatt jellemzőbb az előfordulás). Lelki egyensúly, stabil családi háttér és egészséges szervezet esetén leredukálható ezen betegségek kialakulásának a valószínűsége. A nők fénykora – anyaság kontra karrier.

Napjainkban, egy nőnek a harmincas-negyvenes éveiben életének talán legfontosabb döntését kell meghoznia, mégpedig, hogy a gyermekáldást vagy inkább a sikeres szakmai pályafutás lehetőségét válassza. Természetesen a kettő együtt is megvalósítható, de bármelyik utat választja egy nő, az egészség megőrzése mindkét esetben meghatározza a jövőt! A harmincas éveiben járó hölgyeknek már egyre többször forognak a gondolatai a gyermekvállalás körül. Érdemes optimális állapotba hozni a szervezetet (szükség esetén megszabadulni a fölösleges kilóktól), így könnyebb a teherbe esés, és ha megfogant a magzat, akkor kisebb a különböző egészségügyi problémák elő fordulása akár a magzat, akár az anya szempontjából.

Áldott állapotban…

A várandósság alatt megváltozik a tápanyag- és folyadékigény. A fogamzás előttihez képest több energiára van szüksége a várandós anyukának a magzat, a méh, a méhlepény és az emlőszöveteinek növekedéséhez, az új szövetek alapanyagcseréjéhez és az anyai zsírraktározáshoz.

Egy normál testalkatú, átlagos aktivitású kismamának az energiaszükséglete az első trimeszterben gyakorlatilag változatlan, a második trimesztertől napi 340-360, a harmadik trimesztertől további 110 kcal-val nő. Tehát tévhit, hogy „kettő helyett kell ennie”, mert úgy nem lenne tartható az optimális 8-10 kg-os testtömeg gyarapodás. Testi-lelki táplálás – a szoptatás

Az édesanya fokozott folyadékszükségletét ebben az idő szakban elsősorban a szoptatás indokolja, mivel a naponta kb. 850 ml anyatej termelődéséhez az anyának is – plusz 1 literrel – többet kell innia. Ennyi anyatej elválasztásához az anyukáknak a 4. hónap betöltéséig kb. napi 630, utána 520 kcal-val több energiára van szüksége. A szoptatás alatt néhány vitamin és ásványi anyag szükséglete is lényegesen megnövekedhet, ilyenek az A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, a folsav, a foszfor, a magnézium, a jód és a cink. Női vezetők, a siker útján… Azoknál az aktív korú nőknél, akik viszont inkább a karrierjük építésére fektetik a hangsúlyt szintén fontos, hogy a testüket karban tartsák – figyeljenek az egészséges táplálkozásra –, mert a megfelelő tápanyag-, ásványi anyag- és folyadékbevitel nagymértékben hozzájárul a megterhelő szellemi tevékenységek ellátásához.

A stressz és kialvatlanság fokozzák a szabadgyökök keletkezését, ami hosszú távon krónikus betegségek – akár daganat kialakulásához is vezethet. Ez megelőzhető, ha naponta fogyasztanak antioxidánsokban gazdag élelmiszereket, mint például piros bogyós gyümölcsök, brokkoli, zöldpaprika, tengeri halak, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól, valamint támogatják az immunrendszer munkáját, így megkímélik a testet a munkamánia káros következményeitől. Öregedést lassító hatásuk révén tovább érezhetjük magunkat egészségesnek, fiatalnak.

A víz szerepe szervezetünkben

Az optimális tápanyagarányok, korszerű ételkészítési technológiák mellett, nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is. A szervezet működésében a víznek szerteágazó szerepe van: biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és feszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásában, segíti az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását, valamint a testhőmérséklet szabályozását.

Dehidratáció veszélyei:

Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, a szervezet kiszárad. Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai, és a szellemi teljesítő képesség, és

fejfájás, koncentrációzavar jelentkezhet. Ha testtömegünk folyadéktartalmának 5%-át elveszítjük, akkor a munkaképességünk akár 30%-kal is csökkenhet! Tehát a munkahelyen is tartsunk magunk mellett egy palack ásványvizet, aminek segítségével nyomon követhető a napi folyadékfogyasztás mértéke.

Egy egészségtudatos hölgy a megfelelő táplálkozás mellett odafigyel a rendszeres testmozgásra is, ami megint csak jelentősen befolyásolja a

folyadékfogyasztást. Intenzív sportolásnál nemcsak vizet, hanem ásványi sókat is veszít a szervezet, melyeket izotóniás italokkal célszerű pótolni, így elkerülhető a dehidratáció vagy az izomgörcsök. A nők esetében nem lehet elhanyagolni az esztétikumot sem, ezért fontos belülről is, a megivott vízzel, hidratálni a bőrt, hogy az hosszan meg őrizze rugalmasságát, és így hozzájáruljon egy „sikeres nőmegjelenéséhez! A leghosszabb életszakasz – az életminőség fontossága. Hazánkban 1,3 millió, 60 év feletti hölgy él, mely a női lakosság 24%-a. A nők születéskor várható élettartama Magyarországon 76 év – ez 8 évvel több a férfiakénál –, melynek egyik oka lehet, hogy a hölgyek többet foglalkoznak egészségükkel, gyakrabban járnak szűrésekre. Ebben a korosztályban manifesztálódik számos egészségi probléma, szűnik meg a munkaviszony, repülnek ki a gyermekek. Lelkileg megterhelő időszak, épp ezért fontos, hogy jó egészségi állapotban érjen bennünket a változás.

A „banyakór”, avagy a menopauza

Megindulnak a szervezetben azok a folyamatok, amelyek számos nő életét megkeserítik ebben az időszakban, mint például a hőhullámok, izzadás, szívdobogásérzés, ingerlékenység, szorongás és magának a menstruációs ciklusnak az elmaradása (sokan a nőiesség elmúlásaként élik meg).

E tünetcsoport viszonylag jól reagál hormonpótló kezelésre. Csökkennek az érzékszervek funkciói (látás- ill. hallásromlás), valamint megjelennek – a női nemet különösen érzékenyen érintőbőr rendellenességek. A bőr szárazsága, rugalmasságának csökkenése, a megjelenőráncok, szemölcsök, pigmentfoltok árulkodó jelei az idő múlásának. Ez ellen hatékony fegyver a kellő mennyiségű folyadék, a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mely antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így hozzájárul a szabadgyökök megkötéséhez, a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Az étrendi tényezők mellett természetesen érdemes minőségi bőrápoló krémeket is alkalmazni, hogy kívülről és belülről is tápláljuk bőrünket!

 

Alapanyagcsere csökkenés – gyarapodó kilók

Minden nő szembesül a mérlegre állva azzal a problémával, hogy az évek múlásával a mutató egyre feljebb kúszik. Azoktól a plusz kilóktól, amelyeket korábban a nyár elején olyan könnyen leadtak, már csak komoly erőfeszítések árán (vagy úgy sem) sikerül megszabadulni. Tény, hogy a korral csökken az alapanyagcsere – 30-as éveinkhez képest 60 éves korra mintegy 15%-kal –, ami napi mintegy 300 kcal-val kevesebb energiaigényt jelent. Csökken az étvágy, az emésztőnedvek elválasztása, romlik a tápanyagok hasznosulása, a felszívódás hatásfoka és a béltraktus motilitása is csökken (székrekedés).

Az elfogyasztott ételek mennyiségét, konzisztenciáját, fűszerezettségét az életkori sajátosságoknak, valamint az egyéni szükségleteknek megfelelően kell kialakítani. A tápanyagarányok az eddigiekhez hasonlóan alakulnak, az energia 12-15%-át fehérjékből, 30%-át zsírokból és 55-58%-át szénhidrátokból fedezzük. A fehérjék 50-50%-ban állati, ill. növényi, a zsiradékok nagyobb részt növényi forrásból származzanak. Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket preferáljuk nagyobb rosttartalmuk, és alacsonyabb glükémiás indexük miatt. Enyhe, emésztést segítő fűszerek használata javasolt. A változatos étrend fedezze a vitaminokból a szervezet igényét, mint ahogy pl. kalciumból is, hogy csökkenthessük a csontritkulás kialakulását. Egyes időskori kóros állapotoknál vitamin és ásványi anyag kiegészítés indokolt lehet

 

Folyadékszükséglet alakulása idős korban

Idősebb korban csökken a szomjúságérzet, ezért fontos, hogy környezetünkben lévőidősek figyelmét hívjuk fel a folyamatos folyadékpótlásra. A szervezet önszabályozó mechanizmusai e korszakban egyre sérülékenyebbek, labilisabbak, s bármely okból bekövetkező folyadékvesztés, vagy elégtelen bevitel könnyen felboríthatja ezt az egyensúlyt, akár életveszélyes állapotot is előidézve.

Az öregkorban gyakrabban előforduló betegségek, lázas állapotok, hasmenés,hányás, vagy nagy meleg fokozza a test folyadékigényét. A kiszáradás főként azegyedül élőidősebb embereket veszélyezteti, akik – sokszor akár a memóriaromlás miatt – egyszerűen „csak” elfelejtenek inni.

Egészségtudatos szemlélet – „Ép testben, ép lélek”

A megfelelő táplálkozás, változatos folyadékfogyasztás, rendszeres testmozgás, és az önmagukkal törődés egysége teremtheti meg azt az élettani alapot, amely lehetővé teszi, hogy idősebb korban ne az egészségügyi intézményeket látogassuk, hanem a családdal, ill. barátokkal minél több közös élményt szerezzünk.

E korszaknak számos szépsége és lehetősége van, amelyekkel akkor tudunk élni, ha egészségtudatos szemlélettel, fizikai kondíciónk megőrzésével, szellemi érdeklődésünk, társas kapcsolataink fenntartásával óvjuk egészségünket, ráadásul jó példát mutatunk a következő generációknak!

forrás: Táplálkozási Akadémia