A fiatal lányok körében egyre gyakrabban jelennek meg táplálkozási zavarok, melyek kialakulásának okai lehetnek a média által közvetített példaképek, a kortársak kritikái, de nem elhanyagolható a szülők szerepe sem (magasabb társadalmi szintű családokban a nagyobb elvárások,bizonyítási vágy miatt jellemzőbb az előfordulás). Lelki egyensúly, stabil családi háttér és egészséges szervezet esetén leredukálható ezen betegségek kialakulásának a valószínűsége. A nők fénykora – anyaság kontra karrier.
Napjainkban, egy nőnek a harmincas-negyvenes éveiben életének talán legfontosabb döntését kell meghoznia, mégpedig, hogy a gyermekáldást vagy inkább a sikeres szakmai pályafutás lehetőségét válassza. Természetesen a kettő együtt is megvalósítható, de bármelyik utat választja egy nő, az egészség megőrzése mindkét esetben meghatározza a jövőt! A harmincas éveiben járó hölgyeknek már egyre többször forognak a gondolatai a gyermekvállalás körül. Érdemes optimális állapotba hozni a szervezetet (szükség esetén megszabadulni a fölösleges kilóktól), így könnyebb a teherbe esés, és ha megfogant a magzat, akkor kisebb a különböző egészségügyi problémák elő fordulása akár a magzat, akár az anya szempontjából.
Áldott állapotban…
A várandósság alatt megváltozik a tápanyag- és folyadékigény. A fogamzás előttihez képest több energiára van szüksége a várandós anyukának a magzat, a méh, a méhlepény és az emlőszöveteinek növekedéséhez, az új szövetek alapanyagcseréjéhez és az anyai zsírraktározáshoz.
Egy normál testalkatú, átlagos aktivitású kismamának az energiaszükséglete az első trimeszterben gyakorlatilag változatlan, a második trimesztertől napi 340-360, a harmadik trimesztertől további 110 kcal-val nő. Tehát tévhit, hogy „kettő helyett kell ennie”, mert úgy nem lenne tartható az optimális 8-10 kg-os testtömeg gyarapodás. Testi-lelki táplálás – a szoptatás
Az édesanya fokozott folyadékszükségletét ebben az idő szakban elsősorban a szoptatás indokolja, mivel a naponta kb. 850 ml anyatej termelődéséhez az anyának is – plusz 1 literrel – többet kell innia. Ennyi anyatej elválasztásához az anyukáknak a 4. hónap betöltéséig kb. napi 630, utána 520 kcal-val több energiára van szüksége. A szoptatás alatt néhány vitamin és ásványi anyag szükséglete is lényegesen megnövekedhet, ilyenek az A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, a folsav, a foszfor, a magnézium, a jód és a cink. Női vezetők, a siker útján… Azoknál az aktív korú nőknél, akik viszont inkább a karrierjük építésére fektetik a hangsúlyt szintén fontos, hogy a testüket karban tartsák – figyeljenek az egészséges táplálkozásra –, mert a megfelelő tápanyag-, ásványi anyag- és folyadékbevitel nagymértékben hozzájárul a megterhelő szellemi tevékenységek ellátásához.
A stressz és kialvatlanság fokozzák a szabadgyökök keletkezését, ami hosszú távon krónikus betegségek – akár daganat – kialakulásához is vezethet. Ez megelőzhető, ha naponta fogyasztanak antioxidánsokban gazdag élelmiszereket, mint például piros bogyós gyümölcsök, brokkoli, zöldpaprika, tengeri halak, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól, valamint támogatják az immunrendszer munkáját, így megkímélik a testet a munkamánia káros következményeitől. Öregedést lassító hatásuk révén tovább érezhetjük magunkat egészségesnek, fiatalnak.
A víz szerepe szervezetünkben
Az optimális tápanyagarányok, korszerű ételkészítési technológiák mellett, nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is. A szervezet működésében a víznek szerteágazó szerepe van: biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és feszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásában, segíti az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását, valamint a testhőmérséklet szabályozását.
Dehidratáció veszélyei:
Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, a szervezet kiszárad. Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai, és a szellemi teljesítő képesség, és
fejfájás, koncentrációzavar jelentkezhet. Ha testtömegünk folyadéktartalmának 5%-át elveszítjük, akkor a munkaképességünk akár 30%-kal is csökkenhet! Tehát a munkahelyen is tartsunk magunk mellett egy palack ásványvizet, aminek segítségével nyomon követhető a napi folyadékfogyasztás mértéke.
Egy egészségtudatos hölgy a megfelelő táplálkozás mellett odafigyel a rendszeres testmozgásra is, ami megint csak jelentősen befolyásolja a
folyadékfogyasztást. Intenzív sportolásnál nemcsak vizet, hanem ásványi sókat is veszít a szervezet, melyeket izotóniás italokkal célszerű pótolni, így elkerülhető a dehidratáció vagy az izomgörcsök. A nők esetében nem lehet elhanyagolni az esztétikumot sem, ezért fontos belülről is, a megivott vízzel, hidratálni a bőrt, hogy az hosszan meg őrizze rugalmasságát, és így hozzájáruljon egy „sikeres nő” megjelenéséhez! A leghosszabb életszakasz – az életminőség fontossága. Hazánkban 1,3 millió, 60 év feletti hölgy él, mely a női lakosság 24%-a. A nők születéskor várható élettartama Magyarországon 76 év – ez 8 évvel több a férfiakénál –, melynek egyik oka lehet, hogy a hölgyek többet foglalkoznak egészségükkel, gyakrabban járnak szűrésekre. Ebben a korosztályban manifesztálódik számos egészségi probléma, szűnik meg a munkaviszony, repülnek ki a gyermekek. Lelkileg megterhelő időszak, épp ezért fontos, hogy jó egészségi állapotban érjen bennünket a változás.
A „banyakór”, avagy a menopauza
Megindulnak a szervezetben azok a folyamatok, amelyek számos nő életét megkeserítik ebben az időszakban, mint például a hőhullámok, izzadás, szívdobogásérzés, ingerlékenység, szorongás és magának a menstruációs ciklusnak az elmaradása (sokan a nőiesség elmúlásaként élik meg).
E tünetcsoport viszonylag jól reagál hormonpótló kezelésre. Csökkennek az érzékszervek funkciói (látás- ill. hallásromlás), valamint megjelennek – a női nemet különösen érzékenyen érintő– bőr rendellenességek. A bőr szárazsága, rugalmasságának csökkenése, a megjelenőráncok, szemölcsök, pigmentfoltok árulkodó jelei az idő múlásának. Ez ellen hatékony fegyver a kellő mennyiségű folyadék, a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mely antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így hozzájárul a szabadgyökök megkötéséhez, a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Az étrendi tényezők mellett természetesen érdemes minőségi bőrápoló krémeket is alkalmazni, hogy kívülről és belülről is tápláljuk bőrünket!
Alapanyagcsere csökkenés – gyarapodó kilók
Minden nő szembesül a mérlegre állva azzal a problémával, hogy az évek múlásával a mutató egyre feljebb kúszik. Azoktól a plusz kilóktól, amelyeket korábban a nyár elején olyan könnyen leadtak, már csak komoly erőfeszítések árán (vagy úgy sem) sikerül megszabadulni. Tény, hogy a korral csökken az alapanyagcsere – 30-as éveinkhez képest 60 éves korra mintegy 15%-kal –, ami napi mintegy 300 kcal-val kevesebb energiaigényt jelent. Csökken az étvágy, az emésztőnedvek elválasztása, romlik a tápanyagok hasznosulása, a felszívódás hatásfoka és a béltraktus motilitása is csökken (székrekedés).
Az elfogyasztott ételek mennyiségét, konzisztenciáját, fűszerezettségét az életkori sajátosságoknak, valamint az egyéni szükségleteknek megfelelően kell kialakítani. A tápanyagarányok az eddigiekhez hasonlóan alakulnak, az energia 12-15%-át fehérjékből, 30%-át zsírokból és 55-58%-át szénhidrátokból fedezzük. A fehérjék 50-50%-ban állati, ill. növényi, a zsiradékok nagyobb részt növényi forrásból származzanak. Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket preferáljuk nagyobb rosttartalmuk, és alacsonyabb glükémiás indexük miatt. Enyhe, emésztést segítő fűszerek használata javasolt. A változatos étrend fedezze a vitaminokból a szervezet igényét, mint ahogy pl. kalciumból is, hogy csökkenthessük a csontritkulás kialakulását. Egyes időskori kóros állapotoknál vitamin és ásványi anyag kiegészítés indokolt lehet
Folyadékszükséglet alakulása idős korban
Idősebb korban csökken a szomjúságérzet, ezért fontos, hogy környezetünkben lévőidősek figyelmét hívjuk fel a folyamatos folyadékpótlásra. A szervezet önszabályozó mechanizmusai e korszakban egyre sérülékenyebbek, labilisabbak, s bármely okból bekövetkező folyadékvesztés, vagy elégtelen bevitel könnyen felboríthatja ezt az egyensúlyt, akár életveszélyes állapotot is előidézve.
Az öregkorban gyakrabban előforduló betegségek, lázas állapotok, hasmenés,hányás, vagy nagy meleg fokozza a test folyadékigényét. A kiszáradás főként azegyedül élőidősebb embereket veszélyezteti, akik – sokszor akár a memóriaromlás miatt – egyszerűen „csak” elfelejtenek inni.
Egészségtudatos szemlélet – „Ép testben, ép lélek”
A megfelelő táplálkozás, változatos folyadékfogyasztás, rendszeres testmozgás, és az önmagukkal törődés egysége teremtheti meg azt az élettani alapot, amely lehetővé teszi, hogy idősebb korban ne az egészségügyi intézményeket látogassuk, hanem a családdal, ill. barátokkal minél több közös élményt szerezzünk.
E korszaknak számos szépsége és lehetősége van, amelyekkel akkor tudunk élni, ha egészségtudatos szemlélettel, fizikai kondíciónk megőrzésével, szellemi érdeklődésünk, társas kapcsolataink fenntartásával óvjuk egészségünket, ráadásul jó példát mutatunk a következő generációknak!
forrás: Táplálkozási Akadémia