B-vitamin fénykora

Mostanában egyre többet lehet olvasni és hallani a B-vitaminokról. A jó hír az, hogy egyre több fontos vitamin kerül a középpontba (lásd a D-vitamin jelentősége egyre több emberhez jut el). 

Most a B-vitaminokon a sor, ezért arra gondoltunk, hogy egy kis segítséget adunk ahhoz, hogy melyik B – vitamin miben játszik fontos szerepet, miért érdemes és szükséges pótolni. 

B1-vitamin- (THIAMIN)  

Fő feladata a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzimek működésének segítése, emellett pedig támogatja az idegrendszer működését. Ezen kívül hasznos a cukorbetegségekhez társuló idegproblémák kezelésében, továbbá segít megakadályozni, hogy a szervezetünk számára mérgező anyagcsere-termékek felhalmozódjanak, így ezen keresztül károsítsák a szívet és az idegrendszert.

Legnagyobb mennyiségben a sertéshús tartalmazza, de bevihető gabona magvakkal vagy olajos magvakkal is.

A thiamin savas közegben szívódik fel a legjobban, így érdemes étkezés közben bevenni.

Legjobb források: sovány sertéshús, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, babfélék és olajos magvak.

B2-vitamin – (RIBOFLAVIN)

A riboflavin fontos szerepet játszik számos anyagcserefolyamatban, a pajzsmirigy működésében, vassal együtt a szervezetbe juttatva növeli a vörösvérsejtek számát. Különböző sérülések és égési sebek gyógyulásakor a szervezetnek nagyobb mennyiségben van rá szüksége, továbbá hasznos lehet a szürkehályog megelőzésében vagy késleltetésében.

Segít szervezetünknek a fehérjékből felszabadítani az energiákat, valamint nagy szükség van rá a B6-vitamin és a B3-vitamin működéséhez. A napi bevitelről mindenképpen gondoskodnunk kell, mivel ebből a vitaminból a szervezet csak korlátozott mennyiséget tud tárolni.

Migrénes rohamok során, szürkehályog esetében, rosaceás bőrelváltozásokban is hatásosnak bizonyult. 

Hiánya esetén a következő jelek léphetnek fel: tipikus tünet, amikor a szájszél berepedezik, szemszárasság, folyamatos indokolatlan könnyezés. 

B2 – vitaminforrás a tej, a sajtok, a joghurt, a marhahús, a máj, bármilyen hal, az avokádó és a tojás.

B3- vitamin (NIACIN) 

Két enzim működéséhez van rá szükség, melyek a sejtek energiatermelő folyamataiban vesznek részt. Nélkülözhetetlen az ingerületátvivő anyagok előállításához, valamint segít az emésztőrendszer és a bőr egészségének megőrzésében. Olyan enzimeket aktivál, amelyek a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjéhez szükségesek. Fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, a koleszterin és a nemi hormonok képződésében. Értágító hatással bír! 

Legfőbb forrásai: sovány hús, szárnyas, hüvelyesek, burgonya, kemény héjú gyümölcsök

Hiánytünetei: kimerültség, levertség, a bőr elszíneződése napfény hatására, nyelv és bőrgyulladás, hasmenés, súlyos esetben szellemi leépülés

B5-vitamin– (PANTOTÉNSAV)

A pantoténsav alkalmas az idegrendszer védelmére, segíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék jobb hasznosulását, illetve a migrén kezelésében/tünetei csökkentésében, krónikus fáradtság leküzdésében és a dohányzásról való leszokásban lehet segítségünkre. Egy olyan koenzim összetevője, mely nagyon fontos ahhoz, hogy a sejtjeink energiát nyerjenek a táplálékból. Emellett nélkülözhetetlen a koleszterin, egyes zsírok, és a vörösvérsejtek képződéséhez. Támogatja az immunrendszert, lassítja a sejtek öregedését, jó hatással van a depresszióra, javítja a koncentrációt, kedvezően hat a bőrre és a hajra, pattanások kezelésére, normális testnövekedésre. 

Hiánya ritkán érzékelhető, inkább egyes betegségekhez társul (pl. cukorbetegség, tartós antibiotikum kúra, stresszes állapotok, felszívódási problémákkal járó betegségek esetén). Tünetként fáradság jelentkezik, bőr– és hajproblémák, bélrendszeri tünetek, kéz-és láb zsibbadás, alvászavar léphetnek fel.

A B5-vitamin legfőbb forrása a hal, baromfi, a tojás (tojássárgája), a máj, az élesztő, a brokkoli, illetve a joghurt és a hüvelyesek.

JÁTSSZ VELÜNK A FACEBOOKON!