A nők rémálma: hüvelyfertőzés a strandon!

A statisztikák szerint sajnos alig van olyan nő, aki élete során ne találkozott volna intim fertőzéssel. A strandszezon beköszöntével sokaknak nem csak az önfeledt fürdőzés, hanem az ezzel járó kellemetlen fertőzések jutnak eszébe, annak ellenére, hogy a legtöbb fürdőhelyen nagy figyelmet fordítanak a fertőtlenítésekre. Miért alakulnak ki mégis a hüvelyfertőzések és mit tehetünk ellenük?

Nyáron ugrásszerűen nő meg a nőgyógyászati rendeléseken a különböző hüvelyi panaszokkal jelentkező hölgyek száma. A strandszezon ugyanis magában foglalja az intim fertőzések esélyét, amitől sok nő retteg. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek a fertőzések sok esetben megelőzhetők, hiszen gyakran a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása (pH változás) áll amögött, hogy teret kapnak a kórokozók.

Milyen az egészséges hüvelyflóra?

A női hüvelyflórában sok „jótékony” baktérium található. Ezek alkotják a Döderlein-flórát, melynek jelentős részét Lactobacillusok, azaz tejsavbaktériumokteszik ki. Ezek, nevükből fakadóan tejsavat termelnek, ami elengedhetetlen az egészséges intim flórához. Fenntartják az egészséges savas közeget, így ellehetetlenítik a káros baktériumok és gombák elszaporodását. Ha valami miatt a természetes tejsavbaktériumok száma csökken, teret kaphatnak a kórokozók, melyek gyulladást és tüneteket okozhatnak.

Fertőtlenítik a vizet. Miért alakul ki mégis az intim fertőzés?

Magyarországon a legtöbb fürdő vagy strand vízminősége kiváló, nagy gondot fordítanak rájuk – mégis megjelennek a hüvelyfertőzések. Sokszor hallhattuk már, hogy a helyi irrigálók, hüvelyöblítők „kimoshatják” az egészséges flórát. Hasonlóan ehhez, a magas klórtartalmú vizek is felboríthatják az intim egyensúlyt, hiszen a fertőtlenítő jelleg akkor is érvényesül, ha pl. úszás vagy fürdés közben a hüvelybe bejut. Másrészről a már felborult hüvelyflóra is okozhat gondot a strandon, hiszen a nyilvános WC használata vagy a vizes, műszálas fürdőruha szintén „melegágya” lehet a kórokozók elszaporodásának.

MEGELŐZÉS az akut terápia helyett!

Ha a fertőzés mögött a hüvelyflóra felborulása áll, a probléma legtöbb esetben MEGELŐZHETŐ. Ehhez, egyrészt szükség van pl. a nyilvános WC-k megfelelő használatára (nem szabad ráülni), gondolni kell a vizes fürdőruha cseréjére, illetve, célszerű kerülni a fürdőzést menstruáció alatt.

Másrészt gondolni kell a természetes hüvelyflóra kúraszerű kialakítására, fenntartására. A tamponok használata fürdőzés alatt nem feltétlenül jelent megoldást, egyrészt mert magukba szívják a vizet, másrészt időre van szüksége az intim területnek, hogy elszaporodjanak az egészséges tejsavbaktériumok. Ezért javasolt kb. egy héttel a fürdőzés előtt egy probiotikus kúrát tartani. Fontos, hogy minden esetben olyan készítményt használjunk, melynek baktériumai megtalálhatóak az egészséges hüvelyflórában!

Szerencsére a mai tudománynak köszönhetően intim probiotikus terápiát már nem csak helyi készítményekkel (pl. tampon, kúp) lehet elvégezni, hanem SZÁJON ÁT SZEDHETŐ kapszulával is fenntartható, kialakítható az egészséges hüvelyflóra, így elkerülhető a kellemetlen helyi kezelés.