Okos tányér felnőtteknek

Az úgynevezett okos tányér, a táplálkozási ajánlások grafikus formában történő megjelenítésére szolgál. Ennek megfelelően látható, hogy a képzeletbeli tányérunk felét a zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitennie. Ezen belül is a zöldségek nagyobb arányban szerepeljenek, mivel alacsonyabb természetes cukortartalmuk miatt kedvezőbbek a szervezet számára. Természetesen a gyümölcsök is az egészséges táplálkozás alapját képezik, de magas természetes cukor tartalmuk miatt, különösen egyes betegségekben (például cukorbetegség, inzulinrezisztencia) fogyasztásuk korlátlanul nem ajánlott.

A tányér másik felének nagyobbik részét a különböző gabonafélék tegyék ki, ez körülbelül napi 3 adagot jelent (1 adag:1 szelet kenyér, vagy 1 kifli, 1 zsemle), amelyből legalább egy adag teljes kiőrlésű legyen. A maradék kisebbik rész pedig a fehérje forrásokat tartalmazza.

Minden ételcsoportra igaz, hogy minél változatosabban fogyasszuk az adott csoportba tartozó alapanyagokat, kerüljük az egysíkú étkezést, hogy ezzel is elősegítsük a vitaminok, ásványi anyagok minél szélesebb körű bevitelét. A só, cukor és zsiradék fogyasztásának minimalizálása ajánlott. Figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is, melynek legjobb forrása a tiszta víz.