Okos tányér gyerekeknek

A felnőttek számára készített okos tányér mellett, már a gyermekeknek szánt változat is elérhető. Az ajánlás a felnőttek számára kidolgozott arányokkal megegyezik, vagyis a tányér felét a zöldségek, gyümölcsök teszik ki. A másik fél nagyobb részét a gabonafélék, a maradékot pedig a fehérjeforrások.

A 6-17 éves korosztály számára természetesen a bevitt energiaszükségletet az életkorhoz kell igazítani. Fontos hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelét, mely elengedhetetlen a szervezetben zajló folyamatokhoz, illetve a koncentráló képességhez, a korcsoportra jellemző fokozott tanulási igény ellátásához.

Ebben a korban kell megalapozni a mozgás mindennapi gyakorlatát is. Próbáljon ki a gyermek több mozgásformát is, hogy megtalálja a számára örömmel végezhető változatot, így szabadidős tevékenységként, kikapcsolódásként, nem pedig kötelező feladatként élheti meg a rendszeres testmozgást.  Ez pedig később, felnőttkorban elengedhetetlen lesz a megfelelő testtömeg megtartásában, kiemelten az anyagcsereváltozás időszakában.

Fiatal korban szintén kiemelt terület a só, cukor és zsír fogyasztás minimalizálása, a helyes szokás kialakítása a későbbiekben több krónikus betegség megelőzésében jelent majd segítséget.