Öregedés ellen? C-vitamin!

Dr. Oláh Andor :

A sok C-vitamint tartalamazó növények:

– csipkebogyó

– citrusfélék  fiatalító hatásúak!

Megállapították, hogy a bőr öregedését és generatív módosulását – ráncok, petyhüdtség, szárazság- a sejtek és szövetek fenntartó, sejtek közötti kollagán elváltozása okozza. Ha a táplálékban elegendő a C-vitamin, akkor a kollagén erős és rugalmas, a bőr feszes és sima.

A kollagén felelős nemcsak a bőrnek, hanem a test összes szöveteinek, az izmok, minden szerv és mirigy szövetének szilárdságáért és rugalmas feszítő erejéért is.

A kiadós napi C-vitamin fogyasztás jobb müködésre ösztönzi a belső elválasztású mirigyeket ( a nemi mirigyeket is), müködésüket harmonizálja.

Gátolja az érelmeszesedést, az infarktus kialakulását, fokozza az erek épségét, rugalmasságát. Növeli a szervezet ellenállóképességét, fokozza a szervezet interferon képződését. C- vitamin hiány esetén vérzéshajlam, csonttörékenység, csontfájás, izomgyengeség és- fájdalom, fogromlás, fáradékonyság, álmatlanság, étvágytalanság…stb. figyelhető meg. A dohányosok és alkoholisták mind C-vitamin hiányban szenvednek. A csipkebogyó C-vitamin tartalma fajtól és az érettség fokától függ, a szeptember-októberben gyűjtött, pirosra szineződött, de még kemény bogyóban a legtöbb a vitamin. Bioflavonoid is van a csipkebogyóban, ami a hajszálereket erősíti.

Csipketea készíthető forrázással és áztatássla is egyaránt. A természetes C-vitamin sokkal hatásosabb, mert bioflavonoiddal együtt fordul elő , így fokozatosan hat. Kb. tíz deka citrom negyven mg C-vitamint tartalmaz. Nagyon fontos, hogy a citrom héját, mivel mérgező, konzerváló anyag, difenil lehet benne, semmilyen körülmények között ne használjuk fel!