Összefügg a terhesség alatti stressz a gyerekkori asztmával

A válás, a munkahely elveszése vagy gyász által kiváltott, a terhesség alatt tapasztalt stressz a legújabb kutatás szerint megnövelheti a gyermekben az asztma és az ekcéma kialakulásának kockázatát.

A Hamburg-Eppendorf Orvosi Központ kutatói Dr. Petra Arck vezetésével elmondták, hogy bár az asztmának és az ezzel rokon betegségeknek erős genetikai összetevői vannak, ezek önmagukban még nem magyarázzák a rendellenességek előfordulásának az utóbbi években tapasztalható meredek emelkedését. A terjedés időszakával párhuzamosan azonban a stressz-szint is folyamatos növekedést mutatott. A korábbi kutatások nem bizonyították, hogy bármilyen kapcsolat lenne a terhesség alatti stressz és az asztma vagy az ekcéma között.

A német kutatók ennek vizsgálatára 1 587 gyermek és édesanyja adatait elemezte, akik egy ausztrál terhességi tanulmányban vettek részt. A leendő édesanyákat a terhesség felénél, majd a terhesség végén megkérdezték az őket ért stresszes eseményekről. Gyermekeikben pedig az asztmát, az ekcémát és más allergiás megbetegedéseket vizsgálták 6 és 14 éves korukban.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology szakfolyóiratban megjelent kutatás eredményei szerint az asztma vagy ekcéma tinédzserkori előfordulásának valószínűsége jelentősen magasabb volt azokban a gyermekekben, akiknek édesanyja a terhesség második felében tapasztalt meg stresszes életeseményt. Egészen pontosan a gyerekek körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek asztmában 14 éves korukban, ha édesanyjuk egyetlen stresszes eseményen esett át, más egyéb tényezőket is számításba véve. A kockázat hasonlónak mutatkozott akkor is, ha az édesanya több stresszes életeseményen esett át.

Az eredményeket közelebbről is megvizsgálva a kutatók azt is kimutatták, hogy ez a minta csak azon gyermekek esetében igaz, akiknek édesanyja nem szenvedett asztmában. A szakértők azt is hozzátették, hogy a terhesség alatti stresszes esemény és a gyermek asztma vagy ekcéma kockázata között 6 éves korban nem mutatható ki összefüggés.

forrás:medipress.hu