A passzív dohányzás kihat a terhességre

A passzív dohányzás rendkívül megnöveli a vetélés, a halva születés és a méhen kívüli terhesség valószínűségét. Ráadásul a British Medical Journal szaklapban megjelent kutatás szerint minél több másodlagos füstnek van kitéve az anya, annál nagyobb a kockázat.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a terhesség alatti dohányzás megnöveli a vetélés és a terhességi szövődmények kockázatát, az azonban nem volt egyértelmű, milyen hatást gyakorol a passzív dohányzás az anyára és a babára.

A kutatók a Women’s Health Initiative (Nők Egészsége Kezdeményezés) több mint 80 ezer nő adatait tartalmazó mintáját vizsgálták. Az alanyok 6,3 százaléka aktív dohányos, 43 százaléka volt dohányos, 50,6 százaléka pedig nemdohányzó. Mindegyikük legalább egyszer terhes volt.

A kutatás kimutatta, hogy azok a nők, akik soha nem dohányoztak, kisebb valószínűséggel vetéltek el, szültek halott csecsemőt, vagy volt méhen kívüli terhességük, mint az aktív és a volt dohányosok. A nemdohányzókhoz képest azok, akik reproduktív éveikben dohányoztak, 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel vetéltek el, 44 százalékkal nagyobb eséllyel szültek halott babát, és 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt méhen kívüli terhességük.

Ezek az összefüggések pedig azokra a nemdohányzókra is igazak voltak, akik más dohányfüstjét lélegezték be. A kockázatok az ő esetükben is nagyobbak voltak, mint azokban a nemdohányzókban, akik soha nem voltak kitéve másodlagos dohányfüstnek.

Minél hosszabb ideig volt kitéve valaki a másodlagos dohányfüst behatásának, annál magasabbnak bizonyultak szövődmények kockázatai. Azok a nők, akik életük során gyermekként több mint 10 évig, vagy felnőttként otthonukban több mint 20 évig, vagy munkahelyükön több mint 10 évig ki voltak téve a másodlagos dohányfüstnek, a vetélés 17 százalékkal magasabb kockázatának voltak kitéve. Esetükben 55 százalékkal magasabb volt a halva születés, és 61 százalékkal magasabb a méhen kívüli terhesség kockázata is.

forrás:medipress.hu