Pajzsmirigy alul működés

Pajzsmirigy alul működés esetén, az elégtelen hormontermelés következtében a teljes szervezetet érintő tünetek jelentkeznek. Az anyagcsere változásának következtében elhízás alakulhat ki, fáradékonyság, energiahiány figyelhető meg. A lelassult anyagcsere következményeként pedig gyakran székrekedés is megfigyelhető, melyet az étrend kialakításakor mindenképpen figyelembe kell venni. További tünet lehet a koleszterin szint megemelkedése is.

A kezelés hormonpótlásból, jódhiány esetén jód pótlásból és az egyéni egészségi állapotnak megfelelő étrend kialakításából áll. Az étrend túlsúly esetén mindenképpen legyen kalóriaszegény, ebben táplálkozási napló vezetése nyújthat segítséget. A súlycsökkentést elősegíti a rendszeres, napi ötszöri kis mennyiségű étkezés, illetve a teljes kiőrlésű, rostban gazdag élelmiszerek beépítése az étrendbe, a fehér lisztes termékek helyett, illetve a rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek minél változatosabb, rendszeres fogyasztása.

A magasabb rostbevitel a székrekedéses panaszokat is enyhítheti, azonban a fokozatosság elvét mindenképpen be kell tartani, a hirtelen megemelt rost fogyasztás fokozhatja az emésztési panaszokat. Rostban gazdag étrend esetén mindig ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre is. Általánosan elmondható, hogy a jódhiány megelőzése érdekében javasolt jódozott só használata ételkészítéskor.