Hozzávalók 4 adaghoz:
60 dkg sült sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál vaj
só
1 kiskanál őrölt gyömbér (friss reszelt még jobb!)
méz
chili paprika ízlés szerint
fél dl 10%-os tejszín
1 evőkanál kukoricakeményítő (Ha nincs otthon főzzünk bele a levesbe 1 nagyobb krumplit, az is jó sűrítő lehet)
Elkészítés:
A tököt megmossuk, feldaraboljuk, magját kiszedjük és sütőben 200 fokon pirulásig megsütjük (kb. 50 perc). A vajat egy fazékban megolvasztjuk, rádobjuk az apróra darabolt hagymákat és megfonnyasztjuk. Az elkészült sütőtököt rákanalazzuk a hagymás alapra, sózzuk, fűszerezzük és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Forralunk egyet rajta. Amikor összeforrt, botmixerrel pépesítjük, majd visszatesszük a tűzre hozzáadjuk a tejszínt, 2-4 dl vizet és egy kis pohárba elkeverjük a keményítőt. A keményítővel sűrítjük picit, újra felforralva. A mézet a legvégén tesszük csak bele, ízlés szerint.
Szárazon pirított tökmaggal tálaljuk.
Jó étvágyat!♥