Szója allergia

Növekvő tendenciát mutató élelmiszer eredetű allergia, mely a szójából készült adalékanyagok egyre elterjedtebb felhasználásának következménye lehet. Éppen ezért allergia esetén kizárása nem egyszerű feladat. Az egyértelműen kerülendő élelmiszerek, a szójaitalok, szójajoghurtok, szójaszószok, szójaolajok, tofu, szójabab.

Ezek mellett a szójalecitint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása is kerülendő, erről az adott termék élelmiszercímkéjén lévő adatokból tájékozódhatunk. Gyakran találkozunk ezzel az összetevővel húskészítményekben, csokoládékban és egyéb édességekben, péksüteményekben, tejtermékekben is.

Felhasználása sokoldalú az élelmiszeripar területén, ezért fokozottan fontos a termék összetevőinek vizsgálata. Emellett a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza, erre a lehetőségre is érdemes figyelni. Gyakran lép fel keresztreakció olajos magvakkal, mint például a földimogyoróval, dióval és egyéb hüvelyesekkel is. Emellett tejfehérje allergiával is társulhat.