Földimogyoró allergia

Ennek az allergiának az esetében a leggyakoribb az anafilaxiás sokk, mely a legveszélyesebb allergiás reakció és akár halálos kimenetelű is lehet. Az allergizáló fehérjék igen hőstabilak, ezért a pörkölt változatok is reakciót váltanak ki.

A szójához és egyéb szójatermékekhez hasonlóan az utóbbi időben a földimogyoróból készült egyéb élelmiszerek is egyre elterjedtebbek. Így ma már könnyedén megtalálható a polcokon a mogyoróvaj, mogyoróolaj, vagy az ezekkel készült egyéb termékek, például chipsek, rágcsálni valók, kekszek, édességek.

Mivel a földimogyoró már kis mennyiségben is erőteljesen allergizáló hatású, fontos tanulmányozni az élelmiszerek összetevőit, illetve keresni a nyomokban földimogyorót tartalmazhat feliratot. Ezeket a termékeket mindenképpen kerülni kell. Leginkább tehát a késztermékek tekintetében kell körültekintően vásárolnunk, mivel alapvetően a hazai konyhába a földimogyoró és a belőle készült olaj, vaj könnyedén elhagyható és helyettesíthető.

Keresztreakció alakulhat ki a szójával és szójakészítményekkel kapcsolatban, ekkor természetesen ezeket is kerülni kell. Itt is segítségünkre lehetnek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank füzetei.