Cöliákia

A betegség kialakulásnak okait még vitatják, több hatást is feltételeznek. A glutén, ennél is pontosabban a gliadin okozza a problémát, melynek fogyasztása a bélbolyhok elhalásához vezet. Ez magyarázza a főbb tüneteket, a hasmenést, fejlődésben való visszamaradást, felszívódási zavarból adódó hiánybetegségeket, mint amilyen a csontritkulás, vagy a vérszegénység.

A betegség kezelése diétával, azaz gluténmentes étrend betartásával történik. Az egyéb kellemetlen tünetek mellett az elhanyagolt betegség egyéb veszélyeket is magában rejt, hiszen több szövődmény, köztük daganatos betegségek is nagyobb valószínűséggel kialakulhatnak.

Kerülendő élelmiszerek a búza, árpa, rozs, zab és az ebből készült termékek, tészták, sütemények, kenyerek, illetve minden olyan termék, mely a gyártás során gluténnal szennyeződhetett, annak ellenére, hogy természetes formájában gluténmentes.

Szerencsére azonban manapság szinte minden boltban könnyen beszerezhetőek a garantáltan glutént nem tartalmazó alapanyagok és késztermékek széles választéka. A különböző magőrleményekből készült lisztek (mandula, mák, szezámmag stb) mellett vásárolhatunk kukoricából, rizsből, hüvelyesekből készült liszteket. Kész lisztkeverékeket is vásárolhatunk, melyek az elkészült sütemények, kenyerek állagát pozitívan befolyásoló egyéb adalékokat is tartalmaznak. Köretként alternatívát jelenthetnek a különböző magőrleményekből készült tészták, vagy a köles mellett az olyan alternatív gabonafélék, mint a hajdina, quinoa, vagy amaránt. Természetesen a késztermékek esetében is igen széles már az elérhető választék, kenyerek, péksütemények, kekszek, rágcsálnivalók, sütemények is kaphatóak gluténmentes változatban.