Dermatitis Herpetiformis Duhring

Gyakran a lisztérzékenységhez társuló bőrbetegség, mely azonban ezen betegség jelenléte nélkül, önállóan is megjelenhet. Általában a könyökén és a térden jelennek meg hólyagos bőrelváltozások, melyek viszketnek és egyéb bőrbetegségekkel gyakran összekeverhetőek.

A betegség megállapítása a lisztérzékenység esetében is alkalmazott biopsziával, illetve bőrbiopsziával történik. Jellemző a fellángoló időszakok és a tünetmentesebb periódusok váltakozása.

A terápia része a gyógyszeres kezelés és a megfelelő, gluténmentes étrend alkalmazása. A kapható gluténmentes termékek mellett az otthoni ételkészítésről sem kell lemondanunk, hiszen rengeteg gluténmentes alapanyag is elérhető már a boltokban. Süteményeket, édes kekszeket készíthetünk kókuszliszt, mandulaliszt, mogyoróliszt, mákliszt, kukoricaliszt felhasználásával. Sós tésztákat, ropogtatnivalókat pedig tökmagliszt, csicseriborsóliszt, babliszt, sárgaborsóliszt, hajdinaliszt segítségével. De használhatunk kész gluténmentes lisztkeverékeket is.

Az alternatív gabonafélék köretként jelenthetnek nagy segítséget, ilyen a hajdina, quinoa, vagy az amaránt. A kölesből pedig sós köretet, de akár édes kásákat is készíthetünk. Közkedvelt és hagyományosnak számító köret a puliszka, mely kukoricadarából készül és szintén alkalmazható gluténmentes étrendben, elkészítése pedig változatos, édes és sós receptekben egyaránt megtalálható.