IBS

Az irritábilis bél szindróma okai eddig még nem tisztázottak, feltételezések szerint környezeti, pszichológiai, táplálkozási faktorok is szerepet játszhatnak kialakulásában. Szervi elváltozásokkal nem jár, olykor a bélfal gyulladása mutatható ki. A nőknél nagyobb számban jelentkezik, mint a férfiaknál, a különböző stresszhelyzetek súlyosbíthatják a tüneteket.

Ezek jellemzően a hasfájás, hasi görcsök, puffadás, hasmenés, vagy akár székrekedés. A megfelelő étrendet az éppen aktuális panaszok függvényében célszerű kialakítani, tehát hasmenéses időszakban, illetve székrekedés esetén is az ennek megfelelő étrendet alkalmazzuk, szükség esetén gyógyszeres támogatással. Hasznos lehet táplálkozási napló vezetése, melynek segítségével könnyebben megállapíthatjuk, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik panaszt okoznak.

Általános szabály azonban, hogy célszerű több alkalommal, kevesebb mennyiségű ételt fogyasztani. Kerülendőek a puffasztó élelmiszerek, mint a karfiol, brokkoli, káposztafélék, vagy a hüvelyesek (lencse, zöldborsó, bab, sárgaborsó), mert ezek tüneteket okozhatnak. Ugyanígy lehetőleg mellőzzük étrendünkből a kávét, vagy a nagyon erőteljes fűszereket, mint a paprika, bors, torma, hagyma. Az alkohol szintén gyomor és bél irritáló hatású lehet.