Tojás allergia

Az allergén fehérje hőstabil, így nem jelent megoldást a tojás főzése, sütése sem a reakciók elkerülésében. Sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája nem fogyasztható. Ez vonatkozik a tyúktojáson kívül, egyéb szárnyasok tojására is. A keresztreakciók miatt ezen állatok húsa is kerülendő, illetve a szárnyasok tolla is tüneteket okozhat, ezért az ezekből készült párnák, paplanok mellőzése javasolt.

Az étrend kialakításában a legfőbb problémát a tojás konyhatechnológiai szerepének kiváltása okozza. Bár száraz tészták tekintetében könnyen megoldható a tojásmentes, durum változatok vásárlása, egyéb élelmiszerek esetében mindig figyeljük meg a csomagoláson található élelmiszercímkét, hogy megállapíthassuk, tartalmaz-e hozzáadott tojást, tojásport. Ezeket az élelmiszereket kerüljük. Segítségünkre lehetnek a fogyasztható termékek listájának tekintetében a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank füzetei, melyek külön allergénenként tartalmazzák a megbízhatóan, adott allergéntől mentes élelmiszerek listáját.

Élelmiszerkészítés során a tojás helyettesítésére, vízbe áztatott lenmagot, vagy útifűmaghéjat használhatunk, melyek jó kötőanyagként szolgálhatnak a sütemények tésztájában. Nagyon jó alternatíva lehet a tojáshelyettesítő por alkalmazása, melyet azonban együttes tejfehérje allergia esetén sajnos nem használhatunk. A por, vízzel megfelelő arányban elkeverve, valamennyi tojást tartalmazó ételben jól helyettesíti az igazi tojást.