Tejfehérje allergia

A laktózintoleranciához képest jóval szigorúbb étrendi szabályokat kell betartani tejfehérje allergia esetén. Ennek oka, hogy a tej és tejtermékek étrendből való teljes kihagyása szükséges, mivel a fehérjék allergizáló hatása nem kiiktatható, sőt hőkezelés hatására ez a hatás fokozódik.

A savanyított tejtermékek sem jelentenek megoldást a laktózintoleranciával ellentétben, hiszen a fehérje ilyenkor sem változik, így allergizáló hatása sem csökken. Ugyanígy a juhtej és a kecsketej sem fogyasztható. Kerülni kell minden olyan élelmiszert is, melyben összetevőként szerepel a tej, vagy valamilyen feldolgozott formában tejszármazék, mint adalékanyag.

A megfelelő étrend kialakítása során mindenképpen figyelni kell a kálcium pótlására, hiszen a fő kálcium forrásokat zárjuk ki az étrendből. Erre alkalmasak lehetnek a kálciummal utólag dúsított élelmiszerek, müzlik, növényi tejek és a természetesen magasabb kálcium tartalmú élelmiszerek, mint például a mák.

Tej alternatívaként jól alkalmazhatóak a különböző növényi eredetű tejek: kókusztej, rizstej, zabtej, kölestej, illetve a magtejek: mandulatej, mogyorótej, kesudiótej. Ezeket akár otthon is elkészíthetjük, de számos változata elérhető a legtöbb áruházban. Az egyéb tejtermékek helyettesítésére is megtalálhatóak már különböző alternatívák, növényi joghurtok, ízesített növényi italok, kókuszból készült főzőkrémek, növényi sajtok.

Figyelembe kell azonban venni az alternatívák fogyasztásánál az egyéb allergiák esetleges jelenlétét.