Fruktózintolerancia

Fruktózintolerancia esetén, öröklött enzim hiány miatt a fruktóz bontása zavart szenved, ezért a fruktóz és szacharóz fogyasztásának minimalizálása javasolt, mivel a nem megfelelően lebontott anyagok felhalmozódása miatt komoly problémák alakulhatnak ki.

Jellemző tünetei a hányás, remegés, tudatzavar, súlyos esetekben májkóma alakulhat ki. Fontos, hogy elolvassuk az élelmiszercímkéket, mivel számos termékben találkozhatunk fruktózzal, vagy szacharózzal.

Az egyénre szabott napi elfogyasztható fruktóz mennyiség figyelembevételével bizonyos élelmiszerek fokozott odafigyeléssel fogyaszthatók, vagy teljesen kerülendők. Ilyenek például a gyümölcsök és több zöldség is, természetes fruktóz tartalmuk miatt, illetve az ezekből készült levek, pürék, pépek. Ide tartoznak az édességek, függetlenül attól, hogy mézzel, vagy esetleg édesítőszerrel készültek. Kerülendők a különböző alkoholok is. A megfelelő étrendbe szabadon beilleszthetőek viszont a különböző gabonák, kenyerek, ízesítetlen, például cukormáz és lekvár nélküli péksütemények. A húsok, vajak, a tojás, illetve a natúr, ízesítés nélküli joghurtok, sajtok is fogyaszthatóak.