Túrógombóc

Hozzávalók:

  • 450 gramm zsírszegény túró
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 dl búzadara
  • 3 db tojás
  • 18 gramm vaj
  • 150 gramm zsemlemorzsa
  • 1,5 dl víz

Elkészítés:

A tojásokat szét választjuk, a fehérjét a hűtőbe tesszük.  A túrót összetörjük, hozzáadjuk a reszelt citrom héját, búzadarát, a 3 tojássárgáját, egy csipet sót. Jól összedolgozzuk majd fél órára a hűtőbe rakjuk. Ha az idő letelt, kemény habbá verjük a tojás fehérjét és a masszához keverjük. Egy fazékban vizet melegítünk

Ezután sós vizet forralunk, és nedves kézzel tojás nagyságú gombócokat formázunk a masszából, majd a lobogó vízbe dobáljuk mindet. Fedő alatt, mérsékelt lángon kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. ( Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, még kb. 5 percig főzzük őket!)

A felolvasztott vajon rövid ideig pirítjuk a zsemlemorzsát (Tartalékon, mert hamar leég!), majd hozzáadjuk a vizet és sűrű kevergetés mellett készre főzzük. Ha a morzsa megpuhult beleszedjük a kész gombócokat. Tejfölös porcukorral, esetleg fahéjjal, vagy baracklekvárral tálalható.

Jó étvágyat!♥