Úszás

Magyarország úszónemzet. Nem is kell sokat magyarázgatni ezt a kijelentést, elég csak a világversenyeken elért eredményeket megnézni. Hajós Alfrédtól kezdve napjainkig bővelkedünk az olimpiai bajnokokban, és hányunknak lett példaképe Egerszegi Krisztina vagy Darnyi Tamás. Most pedig itt vannak az újabb tehetségek: Kovács Ági, Cseh Laci, Gyurta Dani…(És még nagyon sokan!)

A sportág élettani hatása kiváló. Kíméli az izmokat és ízületeket, szinte minimálisra csökken a sérülések esélye, hiszen nincsenek nagy erőbehatások, ütközések. A mozgásformában szinte mindegyik izom részt vesz, ezért egyenletes, harmonikus terhelést biztosít, ami kedvez a csontok és az izmok fejlődésének. Mindemellett nagy energiafelhasználással jár, így ideális túlsúlyos gyermekeknek is, illetve azoknak, akik esetleg azért nehezebben kezelhetőek az átlagnál, mert nem tudják energiáikat megfelelően levezetni. Végzése közben nagy az oxigénfelhasználás, és a fokozott belégzéssel hosszú távon együtt jár a tüdő kapacitásának növekedése is.

Nagyon korán kezdhető. Gondoljunk csak az egyre népszerűbb, és egyre szélesebb körben elérhető babaúszásra, melynek hatására nagyon korán fejlődik a mozgáskoordináció, az izomtónus, és a legfontosabb, hogy a szülővel való közös foglalkozásokon erősödik a lelki kötődés is. A valódi úszásoktatás vízhez szoktatással kezdődik, játékos formában, óvodás kortól. Szülői felügyelet nélkül általában 4-4,5 éves kortól vállalják a gyerekek oktatását, ekkora érik el a megfelelő fokú érzelmi, értelmi érettséget. Rengeteg úszósuli létezik, ahol játékos keretek között alapszinten elsajátítható egy-egy úszásforma, és hasznosak a nyári táboraik is. Később pedig egyesületi szinten, magasabb edzésszám mellett folytatható a tanulás.

Kiváló alapozó sportág. Az összes vizes sport elengedhetetlen feltétele a biztos úszástudás.Tulajdonképpen hozzátartozik mindennapi életünkhöz.

Honlapajánló:

http://uszas.lap.hu – Itt minden fontos információt megtalálsz az egyesületekről, az úszásoktatásról, magyar és külföldi versenyzőkről…