Zsírok

A zsírok a tápanyagok közül a legnagyobb energiát szolgáltatják számunkra grammonként. Állati és növényi eredetű zsírokra oszthatóak, melyeknek természetesen eltérő a kémia összetétele és hatása a szervezetre. Bizonyos mennyiségű zsiradékra, a zsírban oldódó vitaminok és az esszenciális zsírsavak bevitele miatt szüksége van a szervezetünknek.

A bevitt napi energia mennyiségnek maximum 30%-át vigyük be zsírok formájában, méghozzá a minőségre is figyelme a mennyiség mellett. Az állati eredetű zsíradékok, mint például a vaj, tejszín, sertés, liba, kacsa zsír, májkrémek, pástétomok, magas zsírtartalmú tej, vagy zsíros sajtok, bizonyos betegségek esetén (pl.: magas koleszterin szint, szív-, és érrendszeri megbetegedések) kerülendőek.

Hasznos zsírsavösszetételűek viszont a tengeri halak, vagy kisebb mértékben a busa. A zsíradékok fogyasztásánál is követendő szempont a változatosság. Bár a napaforgó olaj mellett, manapság már elterjedt az olíva olaj fogyasztása is, érdemes ennél is szélesebb spektrumát alkalmazni a növényi eredetű zsíroknak ételkészítéseink során. Főzéshez a repce olajat, saláták, hideg öntetek, majonézek készítéséhez a dió, tökmag, lenmag, szőlőmag, mák olajat is felhasználhatjuk. Így jóval változatosabban juthatunk a különböző vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is.