E – vitamin

Az E – vitamin csoportba is több vegyület tartozik, beleértve a szintetikusan előállított származékokat is. Az A – vitaminnal és a D – vitaminnal ellentétben azonban ez a zsírban oldódó vitamincsoport tulajdonképpen nem toxikus. Állati eredetű E – vitamin források esetében az adott élelmiszer tényleges vitamin tartalma igen változó lehet, mely az állatok takarmányozásának függvénye. Ilyen élelmiszerek a húsok, máj, tojás.

Az E – vitamin jótékony hatásai közé tartozik, hogy igen erős antioxidáns. Ebből is adódik, hogy a különböző növényi olajok, gabonafélék csírája, az oxidációval szembeni védekezés céljából, igen magas mennyiségben tartalmaznak E – vitamint. Ugyanígy a zöld színű növények is gazdag forrásai ennek a vitaminnak. A főzési vesztesége körülbelül 10 %, ezt érdemes figyelembe venni ételkészítés során. A napi ajánlott bevitel felnőttek esetében 15 mg, 14 év alatt természetesen kevesebb, szoptatás során azonban megnövekszik a szükséglet napi 19 mg-ra. Antioxidáns hatása miatt megköti a szervezetben a szabadgyököket, erősíti az immunrendszert, nélkülözhetetlen az izomépítés során.