5 tipp az egészséges táplálkozáshoz

Manapság minden második cikk az egészséges életmódról, egészséges táplálkozásról szól, így nem

csoda, ha néha nem igazodunk ki a jótanácsok tengerében. Azt azonban tudnunk kell, hogy a sok

csodadiéta és fogyókúrás termék, bár átmenetileg eredményt hozhatnak, tartós változást csak

valóban egészséges étrenddel érhetünk el, ehhez pedig az alapokkal tisztában lennünk. Ebben segít

nekünk Silye Gabriella sporttáplálkozás tanácsadó, az IWI sporttáplálkozás tanfolyamának vezetője.

1. Válasszuk ki okosan a konyhánkban lévő alapanyagokat!

Mindig arra törekedjünk, hogy minél kevésbé feldolgozott ételt fogyasszunk, kerüljük a finomított

ételeket. Egyrészt a túlzott adalékanyagok fogyasztása sem segíti elő az egészségünket, másrészt

sokszor az ízfokozókhoz hozzá szokik a szervezet, kívánni fogjuk és túlevést is eredményezhet.

Természetesen az lenne a legideálisabb, ha saját kertünkből szereznénk a zöldségeket, gabonákat és

a húsokat is otthon nevelt állatok biztosítanák. Ez sokaknak kivitelezhetetlen, ezért érdemes piacon,

termelőtől beszerezni az alapanyagokat.

• Gabonaféléknél csak teljesértékű gabonát, barnarizst, kölest, hajdinát, zabot, amarántot,

tönkölybúzát és ezekből készült teljeskiőrlésű termékeket fogyasszunk. De mindig nézzük

meg, mit veszünk, mert már teljeskiőrlésűnek mondható egy kenyér, ha a benne lévő liszt

30%-a teljeskiőrlésű.

• Minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget, melyek mindig idényjellegűek legyenek.

• Figyeljünk a fehérjeszükségletünkre, melyet a halfogyasztás megemelésével könnyen

biztosíthatunk. Ne feldolgozott húskészítményekkel próbáljuk a fehérjebevitelt fedezni.

2. Együnk változatosan!

Sokszor tapasztalom, hogy akik elkezdenek egészség vagy diéta céljából odafigyelni a táplálkozásukra

az egyszerűség kedvéért egyhangúan kezdenek el étkezni, ami tápanyaghiányt is okozhat. Mind

az alapanyagokban, mind az ételkészítési módokban kövessük a változatosság elvét! Az ételek

elkészítéséhez a következő technikákat alkalmazzuk: párolás, grillezés, roston sütés, forró légtérben

való sütés, gőzölés, főzés, sütőzacskó, légkeveréses sütő vagy a sütéshez kókusz- vagy pálmaolaj

használata, mert az ellenáll a magasabb hőmérsékletnek. Ételek ízesítésére zöldfűszereket

használjunk. Zöldségeket nyersen és kicsit párolva, grillezve fogyasszuk, ne főzzük szét az ételeket.

3. Az alapanyagcsere alatti kalóriabevitel tilos, viszont a rendszeresség elengedhetetlen!

Alapanyagcsere alatti kalória bevitel szigorúan tilos, mert az alatti kalóriabevitelre a szervezet

raktározással reagál, így fogyókúra esetén sem ajánlott, ha nem szeretnénk felborítani az

anyagcserénket. Emellett elengedhetetlen a rendszeresség, hogy a szervezetünk mindig megkapja a

szükséges tápanyagot, energiát, másrészt, ha nincs rendszer szintén raktározni fog a szervezet, mert

nem tudja mikor kap legközelebb.

4. Fokozottan figyeljünk oda folyadékbevitelünkre!

A víz részt vesz a sejtek megfelelő anyagcseréjének, a sav-bázis egyensúly kialakításában és

a vérnyomás, vérkeringés szabályozásában. Elengedhetetlen a bélrendszer tisztításához, a

méregtelenítési folyamatokhoz. Napi 30ml/testtömeg kg a szükségletünk, természetesen ezt intenzív

sport, napon tartózkodás növelheti. A szervezetnek vízre van szüksége, nem cukros üdítőre. Az

alkohol és a koffein vizet hajt ki a szervezetből, így ezeket ne tekintsük folyadékforrásnak.

5. Tudjuk meg, mikor mire van szüksége szervezetünknek!

Ha valódi változást szeretnénk elérni, a fenti alapelvek betartása mellett érdemes képeznünk is

magunkat ebben a témában, hiszen nem csak saját hasznunkra válhat, családunk is kamatoztatni

tudja majd ezt a tudást. Sporttáplálkozás tanfolyamomon minden résztvevő megtanulhatja, hogyan

tudja egyszerűen kivitelezni az egészséges táplálkozás alapjait a mindennapi életben.