A legfinomabb sütőben sült padlizsánkrém (avagy egy felturbózott zakuszka)

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb padlizsán
  • 2 cukkini
  • 80 dkg hámozott darabolt paradicsomkonzerv
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 4 + 2 gerezd fokhagyma
  • 4 kápia paprika
  • 10 dkg zellergumó
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2-3 kávéskanál só
  • csipetnyi cukor
  • őrölt bors, kakukkfű, bazsalikom, gazdagon szórva

Elkészítés:

A hozzávaló zöldségeket megmossuk, megpucoljuk.

Ha van nagyobb  fedeles vas lábosunk, vagy zománcos kacsasütőnk, akkor elő vele, ugyanis ebben fog elkészülni a legkiválóbb padlizsános szendvicskrém. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor megfelelő lesz egy fedéllel rendelkező tűzálló jénai tál is.

A tál aljára locsoljuk az olívaolajat, erre pedig szépen sorban ráhalmozzuk a zöldségeket és a feldarabolt és szétzúzott hagymákat, fokhagymát, kivéve a padlizsánt. Az egész halmot sózzuk és megszórjuk a fűszerekkel és alaposan átkeverjük. A tetejére kerül a padlizsán felkarikázva, amit kissé szintén megsózunk.

Majd az egészet előmelegített sütőben, letakarva 150 fokon 3 órán át puhára sütjük.

Amikor lejárt a sütési idő, levesszük a fedelet és az előzőleg megolvasztott vajjal elkeverjük  a pluszban félretett 2 gerezd zúzott fokhagymát és ezzel az olvasztott vajjal meglocsoljuk a padlizsánok tetejét és további 5-10 percig közepes fokozaton grillezzük az ételünket. A padlizsán héjának szép sötétbarnának, karamellizáltnak kell lennie, ez adja majd az egész krém karakteres ízét.

Hagyjuk az ételt kissé kihűlni és robotgéppel, vagy botmixerrel pépesítsük.

Csatos üvegbe téve, ha kevés olívaolajat csurgatunk a tetejére hűtőben egy hétig is eláll.

Fantasztikus kenyérre kenve, de húsok mellé csatninak, vagy tésztára téve szósznak is kiváló.

Jó étvágyat!♥