Dagasztás nélküli házikenyér

Ez a recept fele-fele arányban készült teljes kiőrlésű és sima fehér lisztből, de az arányok módosíthatók, a kenyér gazdagítható pl. dióval, magokkal, fűszerekkel is. A hozzáadott víz mennyiségével kell játszani, ugyanis az egyes liszt félék eltérő nedvességmegkötő képességgel bírnak (rozsliszt és a tk lisztek több vizet vesznek fel, ezért ezeknél több vizet kell adni a tésztához)

Recept egy közepes cipóhoz:

30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg BL80 búzaliszt
6 dl víz
1/2 teáskanál instant porélesztő
2-3 teáskanál tengeri só

Elkészítés:

Amire szükség van, az egy fedeles kelesztő tál, valamint egy valóban hőálló, fedővel is rendelkező sütőedény legjobb erre pl. egy zománcos vaslábas, vagy jénai, lényeg, hogy legyen teteje is.

A kelesztő tálban 1 perc alatt összekutyuljuk a hozzávalókat. Ragacsos, sűrű, nokedli tésztára hasonlító állagú legyen, de ne folyjon nagyon. Ezután a tetejét vékonyan megszórjuk kevés liszttel, hogy ne száradjon ki, majd letakarjuk és 12-20 órán át nem nyúlunk hozzá, hagyjuk szoba hőmérsékleten kelni. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy az anyagok beinduljanak és a kenyerünk, dagasztás nélkül is összeálljon.
Ha letelt az idő, a sütőt előmelegítjük 250 fokra, alsó felső sütéssel.
A kenyértésztát egy lapos fakanállal, vagy lapáttal meghajtogatjuk úgy, hogy kissé feszesebb, formásabb alakot kapjon, a felgyűlt levegőt beleforgatjuk a tésztába. Széléről indulva, közép felé többször áthajtjuk a tésztát, közben enyhén meglisztezhetjük, ha nagyon ragadna.
Kilisztezzük a sütőtálat és óvatosan beleforgatjuk a kenyértésztát. A lapáttal még rendezhetjük kicsit, tetejét megvághatjuk késsel, de hagyhatjuk így is, akkor szabálytalanabb lesz a végén.
Tegyük a sütőbe a tálat fedéllel együtt és süssük 40-45 percig, majd vegyük le a tetőt és süssük további 5-10 percig, hogy szép piros legyen a teteje. Akkor van készen, és sült át rendesen ha kopog az alja a kenyerünknek.
Rácson hűtsük ki és ha már kihűlt, akkor szeleteljük fel…nem lesz könnyű kivárni. Jól eltartható, már ha marad belőle valamennyi.

Jó étvágyat!♥